EL: Triumf Šachtaru, Sevilly a Villarrealu, remíza Kloppa s BVB

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 09:29 • 2 min
EL: Triumf Šachtaru, Sevilly a Villarrealu, remíza Kloppa s BVB

BRATISLAVA - Najvýhodnejšiu pozíciu pred budúcotýždňovými odvetami štvrťfinále Európskej ligy 2015/2016 vo futbale majú hráči tímov Šachtar Doneck a FC Sevilla.

slovakia

left justify in out

Ukrajinské mužstvo vo štvrtkovom prvom zápase tejto fázy uspelo na pôde portugalského mužstva Sporting Braga výsledkom 2:1, rovnakým rozdielom triumfoval obhajca trofeje FC Sevilla v súboji dvoch španielskych tímov na trávniku Athletica Bilbao. Najtesnejší náskok si do odvety odnáša aj španielsky Villarreal, ktorý doma zdolal Spartu Praha - zhodou okolností taktiež 2:1. Súboj Dortmundu s Liverpoolom sa skončil nerozhodne 1:1, slovenský obranca Martin Škrtel sa nezmestil do zápasovej nominácie "The Reds".


Finalista EL z roku 2011 Sporting Braga zaostával so Šachtarom Doneck už 0:2 po zásahoch Jaroslava Rakického a Facunda Ferreyru, iskierku nádeje do odvety vykresal pre portugalské mužstvo v 89. min Wilson Eduardo.


"Moja veľká vďaka patrí lekárovi Arturovi Gluščenkovi a masérovi Igorovi Grškovičovi. Po zranení ma dokázali postaviť na nohy, hoci ešte nie som úplne v poriadku. Braga má dobré mužstvo s rýchlymi útočníkmi a solídnou podporou v strede poľa. Hra súpera sa mi páčila, výsledok preto považujem za veľmi dobrý," vyhlásil pre oficiálnu stránku Šachtaru obranca Rakickij, ktorý v závere prvého polčasu otvoril skóre pekným volejom ľavačkou. Dvadsaťšesťročný zadák zaznamenal vo svojom 61. zápase v pohárovej Európy tretí gól.


Víťaz európskeho pohára číslo dva z roku 2009 (vtedy ešte pod hlavičkou Pohára UEFA, pozn.) ukončil 13-zápasovú sériu nezdolanosti Sportingu Braga v domácom prostredí. Nad týmto portugalským mužstvom zvíťazil aj v treťom vzájomnom dueli na európskej pohárovej scéne. Predchádzajúce dva triumfy sa zrodili v skupinovej fáze LM 2010/2011 (3:0 vonku, 2:0 doma, pozn.). "Špeciálne sme sa zameriavali na prvých 10-15 minút. Vedeli sme, že Braga hrá doma veľmi aktívne. Súper má technicky zručných hráčov, ktorí spoľahlivo ovládajú loptu. Hrali sme dobre v obrane a využili príležitosti na rýchle brejky," doplnil stredopoliar Taras Stepanenko. "Braga má silný tím, vo Ľvove preto čakám veľmi náročnú odvetu. Síce budeme hrať doma, ale v podstate na neutrálnej pôde. V prvom polčase sme boli veľmi dobre organizovaní v obrane, protivník si nevytvoril žiadnu šancu okrem jednej strely," skonštatoval tréner "baníkov" Mircea Lucescu.


"Bolo to ťažké, ale stále máme nádej na postup. Verím, že sa nám na Ukrajine podarí streliť dva góly," povedal podľa denníka Record kouč Sportingu Paulo Fonseca.


Sevilla, ktorá triumfovala v ostatných dvoch ročníkoch tejto súťaže, dosiahla v Bilbau vôbec prvý triumf mimo svojho štadióna v tohtosezónnej edícii EL. Všetko podstatné sa udialo až po prestávke, hoci už v prvom dejstve namierili do žrde Éver Banega aj Aritz Aduriz. Vďaka presnej hlavičke druhého menovaného sa Baskovia ujali vedenia v 48. min, hostia z Andalúzie však vďaka presným zásahom Timothéeho Kolodziejczaka a Vicenteho Iborru otočili duel vo svoj prospech. Tridsaťpäťročný Aduriz aj v pokročilom futbalovom veku potvrdzuje svoje kvality, v aktuálnej sezóne nastrieľal vo všetkých súťažiach dovedna 32 gólov. Spomedzi hráčov iných španielskych mužstiev dosiahli viac iba Luis Suárez (45), Cristiano Ronaldo (42) a Lionel Messi (37).


"Bol to veľmi vyrovnaný a tvrdý zápas. Som spokojný s prvou časťou tohto dvojzápasu. Ešte nás však čaká náročných 90 minút doma, musíme pokračovať tak, ako sme hrali v Bilbau. Šance oboch tímov sú stále 50 na 50," vyhlásil podľa portálu soccerway.com kouč Sevilly Unai Emery. "Myslím si, že sme si zaslúžili viac. Sevilla je silný protivník, až šiesti hráči majú výšku 1,85 m a viac. Ešte nie je rozhodnuté, v odvete sa pokúsime dosiahnuť postupový rezultát," cituje portál fourfourtwo.com slová kormidelníka Bilbaa Ernesta Valverdeho.


Sprievodnou zaujímavosťou duelu Borussia Dortmund - FC Liverpool bolo niekdajšie dlhoročné pôsobenie súčasného trénera "The Reds" Jürgena Kloppa na lavičke vestfálskeho klubu. Mužstvo 48-ročného rodáka zo Stuttgartu dosiahlo v Nemecku priaznivú remízu 1:1, na zásah Divocka Origiho z 36. min odpovedal tesne po zmene strán v 48. min presnou hlavičkou kapitán BVB Mats Hummels. "Dortmund je silné mužstvo a každý to mohol vidieť, ale aj my sme mali dobré momenty a napokon sme mohli aj zvíťaziť. Možno si niekto myslel, že tu dostaneme dva, tri alebo štyri góly. Ešte však nie sme tak ďaleko, ako by sme chceli. Zostáva nám dobre brániť a pokúšať sa o strelenie nejakých gólov. V úseku hry pred strelením gólu a po ňom sme boli brilantní. Musíme na týchto momentoch popracovať," vyhlásil pre BT Sport Klopp, ktorému sa od priaznivcov Borussie dostalo srdečného prijatia. "Samozrejme, bolo to pekné. Veľa ľudí o tom rozprávalo, aj ja sám som o tom často premýšľal. Keď som vkročil na ihrisko, zaznel úctivý potlesk. Tak by to malo byť," doplnil Jürgen Klopp.


Pohľad do histórie prezrádza, že Dortmund doteraz vypadol v oboch prípadoch, ak v prvom dueli doma remizoval 1:1, kým Liverpool premenil na postup po takomto rezultáte až sedem z ôsmich prípadov. "Nie som si istý, či mám byť spokojný. Nehrali sme dobre. Mohli sme si vytvoriť viac šancí a byť chytrejší. Konečný výsledok je v poriadku," vyhlásil stopér Mats Hummels pre TV Sport1.


Dvojgólovým hrdinom "žltej ponorky" v súboji s pražskou Spartou (2:1) bol 24-ročný reprezentant DR Kongo Cédric Bakambu. Predovšetkým pri jeho prvom góle v 3. min si však musel spytovať svedomie gólman Sparty David Bičík.

 

Skúsený brankár po malej domov nastrelil útočníka súpera a lopta napokon skončila za jeho chrbtom. V nadstavenom čase prvého polčasu vyrovnal Jakub Brabec, posledné slovo patrilo v 63. min opäť Bakambovi.


"Urobil som veľkú minelu. Dostal som prihrávku, že bola prudšia? S tým si musím poradiť. Rozohrávka mi tak trvala dlhšie, než som chcel, a nešťastne som trafil súpera do nohy. Dal som si loptu ďalej od nohy, to bol začiatok ´prúseru´. Pritom sme si v šatni hovorili, že nesmieme rýchlo inkasovať," vyhlásil pre Českú televíziu 35-ročný Bičík, v neskoršom priebehu duelu jeden z najlepších hráčov Sparty.


"Dnes sme urobili väčšinu vecí dobre, so zápasom som spokojný. Samozrejme, na budúci týždeň očakávame tvrdú odvetu, ale nepôjdeme do nej so žiadnym strachom. Mali sme 27 striel, 12 čistých šancí. Výsledok je tesný, ale s hrou som spokojný," vyhlásil tréner Villarrealu Marcelino García Toral.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona