EL: Stoch priblížil Fener k postupu, Sparta má nového hrdinu

NETKY.SK • 25 November 2016, 09:23 • 2 min
EL: Stoch priblížil Fener k postupu, Sparta má nového hrdinu

BRATISLAVA - Futbalisti FK Krasnodar, Sparty Praha, Anderlechtu Brusel, AS St. Étienne, APOEL Nikózia, Olympiakosu Pireus, AS Rím, KRC Genk a Athleticu Bilbao postúpili vo štvrtok do jarného šestnásťfinále Európskej ligy 2016/2017. Už skôr prenikli do šestnásťfinále Zenit Petrohrad, Ajax Amsterdam, Šachtar Doneck a Schalke 04 Gelsenkirchen.

slovakia

left justify in out

Bruselskému Anderlechtu dalo definitívu víťazstvo 3:1 na pôde azerbajdžanského FK Gabala v kombinácii s bezgólovou remízou 1. FSV Mainz v St. Étienne v C-skupine v rámci štvrtkového 5. kola základnej fázy EL. Krasnodaru v I-skupine stačila aj domáca remíza 1:1 s rakúskym Red Bull Salzburg. Blízko k postupu bol ACF Fiorentina, ale v 93. min inkasoval a prehral s PAOK Solún 2:3, nerozhodný výsledok by Talianov posunul z J-skupiny ďalej.

 

Prekvapením je triumf Sparty Praha v K-skupine v konkurencii FC Southampton aj Interu Miláno. Pražania doma zdolali po Interi (3:1) aj "svätcov" z Premier League, zvíťazili 1:0. Nočnou morou Interu je v tejto sezóne EL bezpochyby protivník menom Hapoel Beer Ševa. "Nerazzurri" prehrali na pôde izraelského tímu 2:3, rovnako ako v septembri doma 0:2, a v "káčku" obsadia poslednú 4. priečku.

 

Fanúšikovia Sparty majú nového hrdinu. Je ním tréner David Holoubek, ktorý dočasne vedie tím z Letnej od konca septembra, keď vo funkcii skončil Zdeněk Ščasný. Sparta pod taktovkou Holoubka vyhrala všetky štyri duely v EL a priaznivci búrlivým skandovaním jeho mena po štvrtkovom dueli dali jasne najavo, koho naďalej chcú na lavičke svojho tímu. "Je ako jeden z nás. Baví sa s nami, občas povie nejaký vtip. S ním sme ako jedna veľká rodina," prezradil pre isport.cz strelecký hrdina zápasu, obranca zo Zimbabwe Nhamoinesu Costa. "Keď prebral mužstvo, nemal to ľahké aj pre početné zranenia hráčov. Myslím si, že svoje miesto si zastal na výbornú," myslí si obranca Ondřej Mazuch. "Zakaždým si dokázal vyhodnotiť, na čo v danú chvíľu máme a ako proti súperom hrať, aby sme mali šancu na dobré výsledky," povedal stredopoliar Sparty Bořek Dočkal. Mladý kouč, ktorého si v Sparte obľúbili hráči aj fanúšikovia, oficiálne povedie mužstvo už iba v jednom zápase EL na pôde Interu Miláno, končí mu totiž výnimka, ktorú mal. V lige prevezme jeho pozíciu doterajší asistent Zdeněk Svoboda disponujúci požadovanou licenciou. "Je to neštandardné. Nemám licenciu, viem to, študujem. Prakticky to však zostane rovnaké. Do vedenia tréningov a zápasov si kecať nenechám," povedal David Holoubek.

 

Zenit Petrohrad potvrdil výbornú formu v pohárovej Európe piatym víťazstvom v D-skupine, tentoraz 2:0 nad izraelským Maccabi Tel Aviv. Róbert Mak odohral v drese Zenitu celý zápas a prihral na úvodný gól. "Hostia z Tel Avivu mali počas zápasu viac z hry, boli aktívnejší, no veľké šance si nevypracovali. My sme boli vo štvrtok večer efektívni," vyhlásil slovenský reprezentant prostredníctvom svojej oficiálnej stránky. "Po zmene strán bolo naším hlavným cieľom neinkasovať. Podarilo sa nám to, ba navyše sme pridali druhý gól. Som rád, že sme opäť vyhrali a pripísal som si ďalšiu nahrávku na gól. Je to výborné, že sme v Európskej lige stopercentní. Teraz nás za šesť dní čakajú tri ťažké zápasy v ruskej lige. Chceme v nich uspieť, aby sme udržali kontakt s najlepšími tímami," doplnil 25-ročný Bratislavčan.

 

Dôležitý krok v boji o postup urobili hráči tureckého Fenerbahce Istanbul aj s dvojicou Slovákov, v A-skupine doma zdolali ukrajinský tím Zaria Lugansk (2:0). Obranca Martin Škrtel odohral celý duel a dostal žltú kartu, krídelník Miroslav Stoch nastúpil po zmene strán a v 59. min strelil víťazný gól - skóroval utešenou strelou približne z 25 metrov. Brankár hostí sa lopty dotkol, ale nezabránil jej v ceste do siete. "Tréner Advocaat mi povedal: ´Strieľaj, máš dobrú strelu, využi to´. Odpovedal som mu: ´Pokúsim sa´. Nie vždy máte v zápase príležitosť vystreliť, dnes som sa k nej dostal a vyšlo to," vyhlásil Stoch pre turecký portál hurriyet.com.tr.

 

Podľa niekdajšieho hráča Twente Enschede či PAOK Solún sa trojbodový zisk Fenerbahce nerodil vôbec ľahko. "Bol to ťažký zápas, presne ako sme predpokladali. Už v zápase na Ukrajine (1:1) to bolo náročné. Zaria hrá agresívne, na protiútoky, má rýchlych hráčov. Keď bolo po prvom polčase 0:0, nemyslel som si, že zvíťazíme takýmto výsledkom. Do prestávky sme neboli dostatočne dobrí, ale v druhom polčase to už bolo v pohode," doplnil šikovný slovenský futbalista, ktorý toho v ostatnom období v drese "Feneru" neodohral príliš veľa. "Toto obdobie bolo pre mňa ťažké. Opäť som zažil náročné časy. Snažil som sa však koncentrovať, poctivo pracovať a čakať na svoju šancu. Tá prišla dnes, hoci len na 45 minút," skonštatoval Miroslav Stoch. "Áno, chlapče môj. Blahoželám, Miňo. Bol to ťažký zápas, ale máme ohromné tri body. Výborne, chlapci, len tak ďalej," napísal na svojom instagrame Martin Škrtel.

 

Fenerbahce ešte nemá postupovú istotu, Manchester United totiž vo večernom súboji pred vlastnými fanúšikmi zvíťazil jednoznačne 4:0 nad Feyenoordom Rotterdam. Útočník domácich Wayne Rooney sa osamostatnil na prvej priečke poradia a s 39 gólmi na konte je najlepším kanonierom United v európskych klubových pohárových súťažiach. Tridsaťjedenročný kapitán anglickej reprezentácie otvoril skóre štvrtkového zápasu. Práve tento presný zásah posunul Rooneyho pred Holanďana Ruuda van Nistelrooya, ktorý v pohárovej Európe strelil v drese "červených diablov" 38 gólov. Za klub z Old Traffordu hral Van Nistelrooy v rokoch 2001 - 2006. Liverpoolsky rodák Rooney môže už v najbližšom vystúpení dosiahnuť ďalší míľnik - jeden gól mu chýba k vyrovnaniu klubového maxima legendárneho Bobbyho Charltona, ktorý v drese United skóroval celkovo 249-krát. "Je to skvelá výhra, sme radi, že sme strelili štyri góly. Náš druhý zásah definitívne rozhodol, za stavu 1:0 nikdy neviete, čo sa môže stať. Strieľať góly za tento klub je úžasný pocit. Veľmi sa teším a som si istý, že ich ešte bude mnoho," cituje portál soccerway.com slová Wayna Rooneyho, ktorý odohral zrejme svoj najlepší zápas v aktuálnej sezóne. "Samozrejme, je to skvelý úspech, ešte lepšie však bude, keď nám jeho góly pomôžu vyhrať trofej, ktorú Manchester United ešte nemá - Európsku ligu," skonštatoval kormidelník mužstva z Old Traffordu José Mourinho.

 

V "efku" vyriešili postupovú tajničku štvrtkové duely, tešili sa domáce mužstvá: Genk zvíťazil 1:0 nad Rapidom Viedeň s Jánom Novotom v bránke, Bilbao si poradilo so Sassuolom 3:2. V B-skupine síce APOEL Nikózia prehral 1:2 v kazašskej Astane, večerná remíza Olympiakosu Pireus s Young Boys Bern mu však zabezpečila prienik do play-off, Grékom tiež.

 

V E-skupine je známy prvý postupujúci, stal sa ním AS Rím, ktorý doma zvíťazil 4:1 nad Viktoriou Plzeň predovšetkým zásluhou Edina Džeka a jeho hetriku. Tá už je bez šance na účasť v jarnom šestnásťfinále. Celý zápas za Plzeň odchytal Matúš Kozáčik, v poli hrali Patrik Hrošovský a Jakub Hromada, po zmene strán zasiahli do súboja aj Michal Ďuriš a Marek Bakoš. "AS Rím je mimoriadne kvalitný súper, čo v zápase aj potvrdil. Boli sme v situácii, keď sme museli riešiť výpadok obrancov, za ktorých sme nemali náhradu. V priebehu duelu sme mali dobré herné úseky, ale hlavne v útočnej fáze sme sa dopúšťali ľahkovážnych strát, ktorými sme súperovi ponúkali šance. V tomto vidím veľký problém nášho mužstva. Pevne verím, že sa vyradenie z EL na nás nepodpíše. Stále máme kvalitný káder, nad naše sily bolo kvalitné talianske mužstvo, ktoré je momentálne na 2. mieste v Serie A," vyhlásil pre oficiálnu stránku "Viktoriánov" slovenský tréner Roman Pivarník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona