EL: Slovenský súboj vo Freiburgu, Betis Sevilla privíta Lyon

NETKY.SK • 18 September 2013, 11:52 • 2 min
EL: Slovenský súboj vo Freiburgu, Betis Sevilla privíta Lyon

BRATISLAVA - Po úvodných zápasoch hlavnej fázy futbalovej Ligy majstrov sa vo štvrtok začnú boje v skupinách aj v Európskej lige UEFA 2013/2014.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok 19. septembra je na programe 24 zápasov 1. kola tejto druhej najprestížnejšej pohárovej klubovej súťaže na starom kontinente: dvanásť duelov má naplánovaný začiatok o 19.00 h (A, B, C, D, E a F-skupina), ďalších tucet stretnutí o 21.05 h SELČ (G, H, I, J, K, L-skupina). Obhajcom trofeje je anglický tím FC Chelsea, ktorý odštartoval sezónu 2013/2014 na európskej pohárovej scéne v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Slovensko nemá v tohtosezónnej skupinovej edícii EL UEFA svojho klubového zástupcu, no príležitosť vybehnúť na trávniky budú mať hráči, ktorí si obliekajú dresy zahraničných tímov. Vo štvrtok môže dôjsť aj k priamej slovenskej konfrontácii - český Slovan Liberec s duom Ľuboš Kolár, Lukáš Hroššo si zmeria sily v H-skupine s nemeckým Freiburgom, ktorého hráčom je aj naturalizovaný Slovák Karim Guédé. Futbalistom Freiburgu sa v úvode sezóny nedarí podľa predstáv, po piatich kolách figurujú v tabuľkovom poradí najvyššej nemeckej súťaže I. bundesligy na predposlednom 17. mieste. "Nespoliehal by som sa na to. Možno si práve v Európskej lige budú chcieť napraviť chuť," cituje portál iDnes.cz stredopoliara Liberca Davida Pavelku. "Dá sa povedať, že sme svoj cieľ splnili a teraz sa môžeme futbalom zabávať. Samozrejme, že to musí byť podporené prácou, nechceme hrať v základnej skupine piate husle," uviedol pred zápasom vo Freiburgu útočník Slovana Liberec Michal Rabušic. 

Slovenský stredopoliar Miroslav Stoch by mal podľa očakávaní zasiahnuť do domáceho stretnutia svojho gréckeho zamestnávateľa PAOK Solún s kazašským Šachťorom Karaganda v rámci L-skupiny. Dvadsaťtriročný nitriansky odchovanec Stoch strelil od svojho augustového príchodu do Solúna štyri góly v súťažných dueloch a zaradil sa medzi lídrov tímu. "Dúfam, že sa dostaneme čo najďalej. Verím, že postúpime zo skupiny a potom sa môže stať hocičo," citovala oficiálna stránka PAOK-u Stochove slová na margo účinkovania v EL UEFA. Zostávajúcimi dvoma účastníkmi L-skupiny sú holandský Alkmaar a izraelský Maccabi Haifa. 

Celý zápas G-skupiny na pôde švajčiarskeho FC Thun by mal odchytať brankár rakúskeho Rapidu Viedeň Ján Novota. Jeho slovenský kolega Dušan Kuciak z Legie Varšava s určitosťou nezasiahne do duelu poľského klubu s talianskym Lazio Rím. Ako je známe, Kuciak si poškodil meniskus v augustovom odvetnom stretnutí play-off Ligy majstrov 2013/2014 proti rumunskej Steaue Bukurešť a pauzovať by mal minimálne tri mesiace. Rakúsky Red Bull Salzburg v kádri so slovenským reprezentantom Dušanom Šventom privíta vo štvrtok švédsky IF Elfsborg.

Slovenský futbal bude mať zastúpenie aj v stretnutí B-skupiny PSV Eindhoven - PFC Ludogorec Razgrad. Viesť ho bude rozhodcovská trojica spod Tatier, hlavným arbitrom je Ivan Kružliak, na čiarach mu budú pomáhať Tomáš Somoláni a Tomáš Mókoš. 

Z duelov bez slovenskej účasti stojí za zmienku spomenúť stretnutie A-skupiny medzi španielskou Valenciou a anglickým tímom Swansea City. V F-skupine nastúpi francúzsky Girondins Bordeaux proti nemeckému Eintrachtu Frankfurt. Betis Sevilla privíta v "íčku" na domácej pôde Olympique Lyon, Tottenham Hotspur odohrá pod taktovkou českého rozhodcu Kovaříka zápas s nórskym Tromsö IL (K-skupina). 

Dva tímy z každej skupiny postúpia do šestnásťfinále EL UEFA, ktoré vyžrebujú 13. decembra 2013 vo švajčiarskom Nyone. Dvadsaťštyri tímov doplní ďalších osem z tretích miest základných skupín Ligy majstrov 2013/2014. Zápas, ktorý určí víťaza Európskej ligy 2013/2014, sa uskutoční 14. mája 2014 v Turíne na Juventus Stadium. 

Program štvrtkových stretnutí 1. kola hlavnej (skupinovej) fázy futbalovej Európskej ligy UEFA 2013/2014 (časy sú SELČ): 

A-skupina: 
19.00 h: FC St. Gallen (Švaj.) - Kubaň Krasnodar (Rus.), rozhoduje: Gil (Poľ.) 
19.00: FC Valencia (Šp.) - Swansea City (Angl.), rozhoduje: Gumienny (Belg.) 

B-skupina: 
19.00: PSV Eindhoven (Hol.) - PFC Ludogorec Razgrad (Bul.), rozhodujú: Kružliak - T. Somoláni, Mókoš (všetci SR) 
19.00: Dinamo Záhreb (Chor.) - Černomorec Odesa (Ukr.), rozhoduje: Göcek (Tur.) 

C-skupina: 
19.00: Standard Liége (Belg.) - Esbjerg fB (Dán.), rozhoduje: Mažeika (Lit.) 
19.00: Red Bull Salzburg (Rak.) - IF Elfsborg (Švéd.), rozhoduje: Trattou (Cyp.) 

D-skupina: 
19.00: NK Maribor (Slovin.) - Rubin Kazaň (Rus.), rozhoduje: Van Boekel (Hol.) 
19.00: Zulte Waregem (Belg.) - Wigan Athletic (Angl.), rozhoduje: Borski (Poľ.) 

E-skupina: 
19.00: CS Pandurii Targu Jiu (Rum.) - Dnipro Dnepropetrovsk (Ukr.), rozhoduje: Kever (Švaj.) 
19.00: ACF Fiorentina (Tal.) - Pacos de Ferreira (Portug.), rozhoduje: Blom (Hol.) 

F-skupina: 
19.00: Maccabi Tel Aviv (Izr.) - APOEL Nikózia (Cyp.), rozhoduje: C. Gómez (Šp.) 
19.00: Eintracht Frankfurt (Nem.) - Girondins Bordeaux (Fr.), rozhoduje: Marriner (Angl.) 

G-skupina: 
21.05: FC Thun (Švaj.) - Rapid Viedeň (Rak.), rozhoduje: Kakos (Gréc.) 
21.05: Dynamo Kyjev (Ukr.) - KRC Genk (Belg.), rozhoduje: Sidiropulos (Gréc.) 

H-skupina: 
21.05: Estoril Praia (Portug.) - FC Sevilla (Šp.), rozhoduje: Yefet (Izr.) 
21.05: SC Freiburg (Nem.) - Slovan Liberec (ČR), rozhoduje: Balaj (Rum.) 

I-skupina: 
21.05: Vitória de Guimaraes (Portug.) - HNK Rijeka (Chor.), rozhoduje: Kulbakov (Bul.) 
21.05: Betis Sevilla (Šp.) - Olympique Lyon (Fr.), rozhoduje: Johannesson (Švéd.) 

J-skupina: 
21.05: Lazio Rím (Tal.) - Legia Varšava (Poľ.), rozhoduje: Jakobsson (Isl.) 
21.05: Apollon Limassol (Cyp.) - Trabzonspor (Tur.), rozhoduje: Lahoz (Šp.) 

K-skupina: 
21.05: Tottenham Hotspur (Angl.) - Tromsö IL (Nór.), rozhoduje: Kovařík (ČR) 
21.05: FC Šeriff Tiraspoľ (Mol.) - Anži Machačkala (Rus.), rozhoduje: Kelly (Ír.) 

L-skupina: 
21.05: Maccabi Haifa (Izr.) - AZ Alkmaar (Hol.), rozhoduje: Schörgenhofer (Rak.) 
21.05: PAOK Solún (Gréc.) - Šachťor Karaganda (Kaz.), rozhoduje: Fautrel (Fr.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona