EL: Slovan volá po zmene legislatívy, bezpečnostné opatrenia nepomohli

NETKY.SK • 27 Október 2014, 15:11 • 2 min
EL: Slovan volá po zmene legislatívy, bezpečnostné opatrenia nepomohli

BRATISLAVA - Funkcionári ŠK Slovan Bratislava na štvrtý deň po zápase I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 so Spartou Praha (0:3) prezentovali svoje stanovisko k medializovanému incidentu, vyjadrili z neho sklamanie a do budúcnosti preventívne volajú po zmenách v legislatíve.

slovakia

left justify in out

Postfederálne derby poznačili výtržnosti futbalových fanúšikov oboch táborov. Maskovaní a tyčami ozbrojení chuligáni Sparty na konci prvého polčasu prevalili plot na svojom sektore a ohrozovali bezpečnosť divákov na susednej tribúne. Tí sa následne rozbehli smerom k hracej ploche, strhla sa "mela", zasahovať musela polícia a ťažkoodenci. Na pokyn hlavného rozhodcu sa hráči v 42. minúte stiahli do útrob štadióna a polčas sa dohral až po 40-minútovom prerušení.

 

Generálny riaditeľ ŠK Slovan Dušan Tittel uviedol, že je potrebná zmena legislatívy, aby futbalový zápas nebol pre chuligánov živnou pôdou pre robenie výtržností: "Som veľmi smutný a chcem sa ospravedlniť návštevníkom zápasu, že v sektore na tribúne B a v sektore hostí vznikli incidenty, ktoré vzniknúť nemali. V klube si vyvodíme interné opatrenia a prijmeme postupy, aby sa nič podobné neopakovalo. Nechcem hodnotiť prácu polície, na druhej strane je nevyhnutné, aby pri podobných rizikových zápasoch bola spolupráca s organizátorom a Policajným zborom SR lepšia a najmä pôsobila preventívne a nie represívne. Chceme spoločne nájsť cestu, ako nepustiť chuligánov na štadión, na to je však potrebná zmena legislatívy. Organizátor, teda ŠK Slovan splnil, čo mu zákon ukladá. Na 1000 divákov je potrebných 17 usporiadateľov, my sme mali dvojnásobný počet stewardov. Ani to však nestačilo. Nie je efektívne neustále zvyšovať počet usporiadateľov a zvyšovať zábrany, tadiaľ cesta nevedie. Napríklad v Anglicku chuligáni rovno vedia, aký trest ich čaká v prípade porušenia zákona. U nás také niečo neexistuje," povedal Tittel na pondelňajšej mimoriadnej tlačovej konferencii.

 

Bezpečnostný manažér ŠK Slovan Marek Bednárik pridal konkrétne počty usporiadateľov: "Na stretnutie sme sa pripravovali niekoľko týždňov, prebehli štyri bezpečnostné porady vyhodnocovali sme informácie od policajného zboru. Na zápas s Neapolom bolo prítomných 180 stewardov a 30 dobrovoľníkov, na zápas so Spartou zvýšený počet 230 stewardov a 30 dobrovoľníkov. Pred zápasom boli navyšované bezpečnostné bariéry. Polícia nás informovala, že už pred zápasom v centre mesta prebehli početné zrážky fanúšikov oboch táborov. Aj preto sme pristúpili ku kontrolám na základe dokladov totožnosti a snažili sme sa zistiť, koľko fanúšikov z Česka si chce kúpiť vstupenku do iného sektoru ako bol pre nich vyhradený. Aj preto do sektorov B, C a D neboli niektoré osoby vpustené."

 

K zásahu bezpečnostných zložiek prišlo až po zhruba desiatich minútach od vypuknutia incidentu, hoci zápas mal označenie "rizikový". Bednárik tvrdí, že organizátori dali pokyn polícii včas: "Keď prišlo k prvému prekročeniu plota, dostala polícia pokyn na zásah. Požiadavka od organizátora išla okamžite, ale v tejto chvíli je mi ťažké hodnotiť, či polícia konala neskoro," dodal Bednárik.

 

Slovanu hrozí od Európskej futbalovej únie (UEFA) "mastná" pokuta a pravdepodobne aj uzavretie štadióna na najbližší domáci zápas EL s Young Boys Bern. Spartu by za násilnosti fanúšikov nemala minúť vysoká pokuta, prípadne aj zákaz vycestovania fanúšikov klubu na zápasy vonku. Verdikt v kauze by mala UEFA vyniesť v priebehu tohto týždňa.

 

Ako uviedla agentúra Reuters, Slovan čelí obvineniam z výtržností divákov, zapaľovania svetlíc v hľadisku a z nedostatočnej usporiadateľskej služby. Spartu obvinili z výtržností divákov, zapaľovania svetlíc a hádzania predmetov na ihrisko. Vypočúvanie predstaviteľov oboch tímov je na programe vo štvrtok 30. októbra. "Musíme si počkať, aký ortieľ vyriekne UEFA. Nás teší, že správa delegáta popisovala skutkový stav tak, aký sme aj my prezentovali. Teda, že zápas bol zorganizovaný štandardne. V médiách odzneli rôzne sumy a verzie trestov, ale ja osobne nepredpokladám, že by sme mali mať uzavretý zápas na štadión proti Bernu. Ak by sa tak predsa len stalo, sme pripravení fanúšikom vrátiť peniaze za vstupenky, ktoré majú zakúpené. Slovan môže byť potrestaný za nedostatočnú organizáciu a Sparta za vyčíňanie svojich fanúšikov," zhrnul Tittel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona