EL: Slovan v I-skupine hostí Spartu, debut trénera Chovanca

NETKY.SK • 22 Október 2014, 10:56 • 2 min
EL: Slovan v I-skupine hostí Spartu, debut trénera Chovanca

BRATISLAVA - Slovenský futbalový majster Slovan Bratislava vo štvrtok 23. októbra absolvuje proti Sparte Praha tretí zápas v I-skupine Európskej ligy UEFA 2014/2015.

slovakia

left justify in out

Pikantný na súboji nie je len nádych postfederálneho derby dvoch najúspešnejších klubov SR a ČR, ale aj fakt, že nový tréner "belasých" Jozef Chovanec je bývalý úspešný hráč aj tréner "rudých". Oba tímy sú dnes v diametrálne odlišných situáciách, český šampión sa pri dobrej forme drží na špici Synot ligy, kým ten slovenský nevyhral v posledných siedmich súťažných zápasoch (skóre 1:18), na čo doplatil odvolaním ďalší bývalý kouč Sparty František Straka.
      

Slovan v I-skupine prehral v Berne s tamojšími Young Boys 0:5, potom aj na Pasienkoch s favorizovaným SSC Neapol so slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom 0:2 a je s nulou na bodovom konte v tabuľke posledný. Dvadsaťnásobný československý, resp. 12-násobný český šampión najprv prehral v Neapole 1:3, v 2. kole zdolal na Letnej Bern 3:1. Lídrom skupiny je s plným počtom 6 bodov Neapol, ktorý vo štvrtok hrá na pôde druhého Bernu. Ten má na konte zatiaľ rovnako ako tretia Sparta tri body, no lepšie skóre.
      

Osemnásobný majster Slovenska mal cez víkend hrať najslávnejšie ligové derby so Spartakom Trnava, pre vírusové ochorenie "andelov" sa však odložilo. Prvý duel na lavičke Slovana teda Chovanec absolvuje proti jeho bývalému klubu. "Bez pochýb to je prestížne stretnutie a boli by sme radi, ak by sme už aspoň trochu potešili divákov. Musíme teraz ísť na to krok po kroku, lebo sme hrali naozaj veľmi zle. Myslím si, že sme už v pohárovej Európe ukázali, že vieme hrať dobrý futbal. Na to teraz treba nadviazať. Potrebujeme hrať ako v domácom zápase proti Borisovu, alebo proti Tiraspoľu. Taký výkon nám môže priniesť želané ovocie. Uvedomujeme si význam tohto zápasu a potrebujeme v ňom bodovať. Súper bude môcť hrať o čosi pokojnejšie, keďže on už tri body získal. My ale hráme doma a musíme zabrať," povedal pre klubový web stredopoliar domácich Erik Grendel. Chovancovi by mali byť k dispozícii všetci hráči v momentálnom kádri domácich, kanonier Róbert Vittek je ešte stále na rehabilitácii v USA, a hoci sa špekulovalo o jeho návrate práve proti Sparte, nestane sa tak.
      

Sparta sa naladila na blížiaci sa prestížny súboj ligovým víťazstvom v Brne 3:1. Skórovali v ňom obe obrovské opory Bořek Dočkal a kanonier David Lafata. Zverenci trénera Vítězslava Lavičku sú v lige druhí, keď na lídra z Plzne strácajú po jedenástich kolách jediný bod. V drese "belasých" strávil dve sezóny brankár David Bičík, momentálna jednotka v kádri Lavičku. Získal s nimi titul, potom sa ale zranil a v tíme postupne skončil. "Zažil som tam vcelku príjemné obdobie, taký reštart. Prvý rok sme získali titul, potom som sa síce zranil, prišiel nový majiteľ a ja som prestal chytať, ale na Slovan a Bratislavu spomínam veľmi rád," povedal v rozhovore pre web Sparty Bičík, ktorý aj oba kluby porovnal: "Slovensko je tiež rozdelené na tých, ktorí Slovanu fandia a na tých, čo ho nemajú radi. Ale inak sa to so Spartou úplne nedá porovnať, my sme zázemím či štadiónom niekde inde." Kouč hostí Lavička v súboji nemôže počítať so zraneným triom hráčov Josef Hušbauer, Michal Breznaník a Martin Nešpor.
      

Slovan v posledných piatich európskych zápasoch nevyhral ani raz (2 remízy, 3 prehry) a skóroval len raz. Sparta v pohárovej Európe naposledy vyhrala na ihrisku súpera v sezóne 2012/2013 na pôde Admiry Wacker Mödling (2:0 v 3. predkole EL). "Rudí" mali naplánovaný prílet do Bratislavy v stredu krátko popoludní, lietadlo uprednostnili pred autobusom či vlakom. Podvečer bol na programe na trávniku štadióna Pasienky ich oficiálny predzápasový tréning. Zápas na Pasienkoch má vo štvrtok výkop o 19.00 h, v priamom prenose ho vysiela RTVS. UEFA ho zverila rozhodcom zo Švédska, ako hlavný ho povedie Martin Strömbergsson, na čiarach mu budú pomáhať krajania Daniel Gustavsson a Joakim Flink. Organizátori žiadajú fanúšikov o skorší príchod na štadión, resp. rešpektovanie návštevného poriadku. Duel je označený ako rizikový, brány štadióna sa uzavrú 15 minút pred plánovaným výkopom.

3. kolo I-skupiny EL 2014/2015, štvrtok 23. októbra, 19.00 SELČ:
Slovan Bratislava - Sparta Praha
/rozhoduje: Martin Strömbergsson (Švéd.)/

ďalší zápas I-skupiny:
Young Boys Bern - SSC Neapol (19.00)

 

tabuľka:
1. SSC Neapol              2   2  0  0    5:1      6
2. Young Boys Bern         2   1  0  1    6:3      3
3. Sparta Praha            2   1  0  1    4:4      3
4. SLOVAN BRATISLAVA       2   0  0  2    0:7      0

ďalšie zápasy 4. kola:
štvrtok 6. novembra:
Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA (21.05)
SSC Neapol - Young Boys Bern (21.05)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies