EL: Škrtel a Kuciak s Dudom končia, Hubočan a Hamšík idú ďalej

NETKY.SK • 27 Február 2015, 09:15 • 2 min
EL: Škrtel a Kuciak s Dudom končia, Hubočan a Hamšík idú ďalej

BRATISLAVA - Z piatich slovenských futbalistov, ktorých tímy si zahrali v šestnásťfinále Európskej ligy (EL), postúpili do osemfinálovej fáze iba dvaja - Marek Hamšík (SSC Neapol) a Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva).

slovakia

left justify in out

S európskou klubovou futbalovou súťažou číslo 2 sa na základe výsledkov štvrtkových odviet rozlúčili už v úvode vyraďovacej fázy Dušan Kuciak a Ondrej Duda (obaja Legia Varšava) a tiež Martin Škrtel (FC Liverpool).


Žreb osemfinálovej fázy EL sa uskutoční v piatok 27. februára o 13.00 h SEČ vo švajčiarskom Nyone.

Futbalisti Neapola zvíťazili nad tureckým Trabzonsporom aj v odvetnom domácom dueli šestnásťfinále EL, jediný gól stretnutia strelil v 19. min holandský záložník Jonathan de Guzmán. Keďže "partenopei" v prvom zápase na tureckej pôde dominovali 4:0, do osemfinále sa prebojoval tím slovenského ofenzívneho stredopoliara Mareka Hamšíka. Ten v odvetnom dueli hral od 77. min. Defenzíva SSC zaznamenala v Európskej lige piaty zápas s čistým štítom za sebou. “Nie je ľahké dosiahnuť takúto sériu. V Európskej lige máme obranu na najvyššej úrovni. V bránke dostal príležitosť Rafael Cabral a ukázal svoju kvalitu. Aj Mariano Andújar je dobrý gólman, nerobím medzi nimi rozdiely," vyhlásil pre goal.com španielsky tréner Neapolčanov Rafael Benítez.

Dinamo sa nakoplo po prestávke, Deschachtov 500. zápas
Okrem Hamšíka postúpil do osemfinále aj obranca Tomáš Hubočan s Dinamom Moskva. Hubočan vo víťaznej odvete proti Anderlechtu Brusel (3:1) odohral celý zápas a v 77. min uvidel žltú kartu. Prvý zápas v Bruseli sa skončil bezgólovou remízou. V odvete viedli hostia z Bruselu po prvom polčase 1:0. “Cez prestávku som hráčom povedal, aby ani na pol sekundy neprestali veriť vo víťazstvo. Tento výsledok nám veľmi pomohol. Nebudem sa vyjadrovať k rozhodnutiu arbitra pri pokutovom kope, sám by mal vedieť, čo môže odpískať a čo nie," vyhlásil pre portál championat.com tréner Dinama Stanislav Čerčesov narážajúc na spornú situáciu pred druhým gólom Moskovčanov. Nórsky rozhodca Svein Oddvar Moen odpískal v 64. min pokutový kop v prospech Dinama za faul na domáceho útočníka Alexandra Kokorina, ktorý sa zrejme udial mimo šestnástky. Kokorin síce pokutový kop zahodil, ale odrazenú loptu dostal Artur Jusupov do siete a poslal domácich do vedenia 2:1. "Súper dal dva šťastné góly, ale aj o tom je futbal. Možno sme mali byť dôraznejší v súbojoch v určitých fázach stretnutia. Celkovo je to škoda, lebo sme mohli postúpiť," cituje server UEFA 34-ročného obrancu Oliviera Deschachta, ktorý odohral 500. súťažný zápas v drese Anderlechtu. Hráči Dinama Moskva v základnej skupine nestratili ani bod a celkovo platí, že neprehrali ani v jednom z dvanástich tohtosezónnych stretnutí EL. "Kľúčový moment zápasu bol náš vyrovnávajúci gól. Vedeli sme, že čím skôr v druhom polčase vyrovnáme, tým budeme mať väčšiu šancu uspieť. Celý tím zahral fantasticky," povedal domáci útočník Alexander Kokorin.

Legia doma bez divákov aj bez gólu
Šestnásťfinále bolo konečnou pre dvojicu z poľskej Legie Varšava - stredopoliara Ondreja Dudu a brankára Dušana Kuciaka, Legia podľahla doma Ajaxu Amsterdam hladko 0:3 a celkovo s prvým súbojom 0:4. Dvakrát sa vo štvrtok presadila veľká nádej poľského futbalu Arkadiusz Milik, ktorý prekonal Dušana Kuciaka v 11. a v 43. min. Na 2:0 pre Ajax zvýšil v 13. min zvýšil obranca Nick Viergever. Ondrej Duda po zranení figuroval na súpiske Legie, ale duel presedel na lavičke náhradníkov. "Chcem pogratulovať každému môjmu hráčovi k tomu, čo predviedli v tejto sezóne v európskych pohároch. Ajax hral účinnejšie a bránil lepšie ako my. Bol na vyššej úrovni technicky aj takticky. Urobili sme maximum a sme sklamaní, hoci Holanďania boli favoriti. Nezostáva nám nič iné, len sa sústrediť na zvyšok sezóny," vyhlásil pre oficiálnu stránku Legie nórsky tréner varšavského tímu Henning Berg. Ako je známe, odvetný duel sa uskutočnil bez prítomnosti divákov. Varšavskému klubu za rasistické správanie sa divákov z 27. novembra minulého roka počas súboja v základnej L-skupine EL na pôde belgického KSC Lokeren nariadili absolvovať najbližšie dva domáce medzinárodné súťažné duely s vylúčením verejnosti. Priaznivci Legie však zápas sledovali na veľkej televíznej obrazovke priamo pred štadiónom. "Bolo príjemné ich aspoň počuť. Naši fanúšikovia vedia vždy vytvoriť skvelú atmosféru. Keby boli na štadióne, všetko mohlo vyzerať inak," dodala legenda anglického Manchestru United. "Pred zápasom som povedal, že sa pokúsime streliť gól. Legia by v takom prípade musela streliť tri. Nečakal som, že sa nám podarí skórovať hneď trikrát. Ukázali sme viacero pekných akcií a viac ako hodinu hroziť domácim. Potom sa do našich radov vkradla nesústredenosť a miestami sme boli veľmi nepresní. Dnešné víťazstvo sme si zaslúžili," vyhlásil pre portál sportowefakty.pl tréner Ajaxu Frank de Boer, ktorý je optimista pred zvyškom sezóny. "V Európskej lige chceme zájsť tak ďaleko, ako to bude možné. V súťaži môžu zostať len najlepší. Bude to ťažké, ale radi by sme sa v tejto sezóne do Varšavy ešte vrátili. Veľa bude záležať aj na žrebe. Počkajme si naň a uvidíme, čo náš čaká najbližšie," dodal kormidelník Ajaxu. Finálový súboj EL 2014/2015 sa uskutoční 27. mája na Národnom štadióne vo Varšave.

Liverpool neuspel v istanbulskom rozstrele 10 rokov po triumfe v LM
Skončil aj anglický FC Liverpool s Martinom Škrtelom. Hráči FC Liverpool neuspeli v odvetnom dueli šestnásťfinále EL na pôde tureckého Besiktasu Istanbul. Jediný gól strelil v 72. min Tolgay Arslan a keďže prvá konfrontácia sa minulý štvrtok na Anfielde skončila výhrou "The Reds" 1:0, o postupujúcom rozhodli až strely zo značky pokutového kopu. V nich mali viac šťastia Turci, pretože v piatej sérii zaváhal chorvátsky obranca v službách Liverpoolu Dejan Lovren. Hráči Liverpoolu neuspeli v jedenástkovom rozstrele na Olympijskom štadióne Mustafu Kemala Atatürka v Istanbule presne po 10 rokoch po ich triumfálnom víťazstve po strelách z "bieleho bodu" nad AC Miláno, keď s talianskym tímom prehrávali už 0:3.


Kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel odohral za "The Reds" celý duel, bol dokonca kapitánom, ale k pokutovému kopu sa nepostavil. "Sme sklamaní, že sme vypadli po takomto priebehu. V prvom polčase sme si vypracovali viaceré sľubné príležitosti. Je mi veľmi ľúto Dejana Lovrena, hral veľmi dobre. Niekto v rozstrele musel urobiť chybu, bohužiaľ sa to stalo nám. V priebehu stretnutia sme dobre bránili a pomerne slušne sme eliminovali útočnú snahu Besiktasu. Urobili sme však jednu chybu, pri ktorej domáci skórovali. Mali sme na ihrisku viacero mladých hráčov, to však nie je výhovorka," cituje goal.com pozápasové slová trénera LFC Brendana Rodgersa, ktorý sa pred začiatkom vyraďovacej fázy netajil tým, že Liverpool by si chcel prostredníctvom EL zabezpečiť miestenku v budúcosezónnej edícii Ligy majstrov. V sezóne 2015/2016 má po prvý raz zaručenú účasť v LM aj víťaz tohtoročnej EL.


V Európskej lige skončil ďalší anglický klub Tottenham Hotspur, ktorý po domácej remíze 1:1 v odvete neuspel na trávniku Fiorentiny, kde prehral 0:2. "Fialky" poslal do vedenia v 54. min nemecký bombardér Mario Gómez a v 71. min skóre uzavrela nová akvizícia Talianov, egyptský krídelník Mohamed Salah.

Kružliak ukázal na San Sire červenú kartu
V stretnutí Inter Miláno - Celtic Glasgow, ktoré rozhodoval slovenský arbiter Ivan Kružliak spolu s asistentmi Tomášom Somolánim a Tomášom Mókošom a bránkovými arbitrami Richardom Trutzom a Petrom Kráľovičom, sa zrodilo víťazstvo Milánčanov 1:0. O jediný gól duelu a postup pre "nerazzurri" sa postaral dve minúty pred koncom riadneho hracieho času kolumbijský stredopoliar Fredy Guarín. Celtic dohrával bez vylúčeného holandského obrancu Virgila van Dijka, ktorého Ivan Kružliak už v 37. min poslal pod sprchy po druhej žltej karte.


Romelu Lukaku potvrdil svoju dobrú formu aj v odvetnom dueli Evertonu proti Young Boys Bern, do siete švajčiarskeho tímu trafil dvakrát. Najprv v 25. min vyrovnal skóre na 1:1, pretože v 13. min sa Bern ujal vedenia zásluhou Juniora Sanoga a v 30. min poslal Everton do vedenia 2:1. V 42. min strelil tretí gól liverpoolského tímu Belgičan Kevin Mirallas. Po minulotýždňovom triumfe 4:1 na švajčiarskej pôde sa tak Everton poľahky prepracoval do osemfinále EL. "Bol to zaujímavý zápas. Mali sme nahrané z prvého duelu, čo môže mať niekedy vplyv na to, akým spôsobom by ste chceli hrať v odvete. Som spokojný s tým, že sme strelili tri góly a vypracovali si množstvo ďalších šancí. Zostali sme v súťaži ako posledný britský tím, veľmi nás to teší," vyhlásil po zápase tréner Evertonu Roberto Martínez.


Sporting Lisabon nedokázal odčiniť dvojgólové manko z prvého duelu na pôde Wolfsburgu. V Lisabone sa zrodila bezgólová remíza, ktorá do ďalšej fázy posúva nemeckého zástupcu.


Napínavý priebeh mal duel medzi Athleticom Bilbao a FC Turín. Prvý duel sa na severe Talianska skončil remízou 2:2, v odvete otvoril skóre v 16. min z pokutového kopu veterán Fabio Quagliarella. Hoci v 44. min vyrovnal Andoni Iraola, v nadstavenom čase prvého polčasu poslal Turínčanov opäť do vedenia Argentínčan Maxi Lopez. Bilbao druhýkrát vyrovnalo v 61. min, úspešným strelcom bol Óscar de Marcos. O postupe hráčov z Apeninského polostrova rozhodol tretím gólom hostí v 68. min obranca Matteo Darmian.


Tím FC Sevilla potvrdil minulotýždňové domáce víťazstvo 1:0 aj v odvete, na trávniku Borussie Mönchengladbach uspel tentoraz 3:2. Už v 8. min poslal hostí do vedenia kolumbijský útočník Carlos Bacca, v 19. min vyrovnal švajčiarsky reprezentant Granit Xhaka. V 26. min však opäť viedli hostia, skóroval záložník Vitolo. O tri minúty neskôr sa skóre opäť vyrovnalo, autorom gólu bol belgický mladík Thorgan Hazard, mladší brat známejšieho Edena z londýnskej Chelsea. O triumfe Sevilly rozhodol v 79. min svojím druhým gólom Vitolo. "Bol to veľmi ťažký zápas. Plánovali sme uhrať remízu. Chceli sme využiť naše silné zbrane a hrať na rýchle protiútoky. Mönchengladbach má veľmi dobré mužstvo. Moji hráči však hrali s hrdosťou. Fanúšikovia a mužstvo musí naďalej zostať ako jeden muž," povedal spokojný tréner obhajcu minuloročného triumfu v EL Unai Emery.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies