EL: FC Sevilla zvíťazila po penaltovom rozstrele na Benficou!

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 07:22 • 2 min
EL: FC Sevilla zvíťazila po penaltovom rozstrele na Benficou!

TURÍN - Futbalisti Benficy Lisabon prehrali vo finále Európskej ligy UEFA 2013/2014 s FC Sevilla po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase aj predĺžení 2:4 až v zostrele zo značky pokutového kopu. Na štadióne Juventusu v Turíne sa zverenci trénera Jorgeho Jesusa netešili zo zisku európskej trofeje po dlhých 52 rokoch, keď naposledy triumfovali vo finále EPM v roku 1962 nad Realom Madrid.

slovakia

left justify in out

Sevilla na tróne pre víťaza EL nahradila londýnsku Chelsea, ktorá práve Benficu zdolala pred rokom v amsterdamskom finále 2:1 gólom v štvrtej minúte nadstaveného času. Sevilla vyhrala tretie finále z troch pokusov a pridala triumf v EL k dvom z Pohára UEFA 2006 a 2007. Los Rojiblancos tiež vyrovnali rekord FC Liverpool, Juventusu Turín a Interu Miláno a EL, resp. Pohár UEFA vyhrali tretíkrát. Pre Španielsko to je už ôsmy triumf v tejto súťaži, iba talianske kluby ju vyhrali deväťkrát.

 

Benfica neprelomila prekliatie siedmich prehier vo finálových dueloch v pohárovej Európe a prehrala aj ôsme

finále EL 2013/2014:
FC Sevilla - Benfica Lisabon 0:0 pp, 4:2 rozstrel z 11 m

ŽK: Fazio, Moreno, Coke - Siqueira, Almeida. Rozhodoval: Brych (Nem.), 33.120 divákov.
rozstrel: Lima 0:1, Bacca 1:1, Cardozo - nedal, Mbia 2:1, Rodrigo - nedal, Coke 3:1, Luisao 3:2, Gameiro 4:2
zostavy a striedania:
Sevilla: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Mbia, Carrico - Reyes (78. Marin, 104. Gameiro), Rakitič, Vitolo (110. Figueiras) - Bacca
Benfica: Oblak - Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (99. Cardozo) - Amorim, Gomes, Gaitan (119. Cavaleiro) - Sulejmani (25. Almeida), Lima, Rodrigo



Finále začalo vo vysokom tempe, hoci šance sa nerodili. Oba výbery hrali mimoriadne disciplinovane a sústredene v obrane, boli aj technicky skvele vybavené. Snažili sa o útočenie, o kombinácie, o čosi viac Španieli, no línie sa držali bez straty kvetinky. V drese Sevilly sa aktívne snažil čosi vymyslieť najmä špílmacher Rakitič, Benfica zasa trpezlivo vyčkávala na príležitosť z brejku. Prvá strela do priestoru brány prišla až v 37. minúte z kopačky sevillského Morena, ale brankár Oblak bol na mieste. Až posledné minúty prvého polčasu priniesli čisté šance, a v oboch sa ocitli hráči Benficy. Pereira dostal v prvej nadstavenej minúte loptu po prihrávke za obranu, vo vzduchu ju dočiahol, ale skvelý reflexívny zákrok predviedol brankár Beto. O pár okamihov z uhla tvrdo pálil Rodrigo, ale Beto bol opäť na mieste. A keď sa nezapískala penalta proti Seville po zákroku na Gaitana, išlo sa do šatní za bezgólového stavu.

 

Benfica začala druhé dejstvo v takom rozpoložení, ako skončila prvé. Lima v 48. minúte nevyužil obrovskú šancu, hneď nasledoval ďalší "závar" v 16-ke Sevilly, ale ani Rodrigo, ani opäť Lima neprestrelili obranu a nedali úvodný gól. V 53. minúte mohol portugalský klub zmraziť Reyes, ale v najväčšej šanci španielskeho tímu v dovtedajšom priebehu tesne minul pravú tyč. V ďalších fázach sa už obrany dopúšťali väčších chýb, hralo sa vo vysokom tempe a hra sa prelievala hore-dolu. V 61. minúte opäť Reyes z prvej dobre usmerňoval loptu po prihrávke Cokeho, ale Oblak pohotovo zachránil. Sevilla prevzala iniciatívu, ale obrana súpera odolávala. V 72. minúte Pereira vyzval do šance Limu, ale jeho pokus opäť sevillská obrana zblokovala. Lima v 84. minúte vypálil tvrdo z väčšej vzdialenosti, ale loptu padajúcu pod hornú žrď Beto excelentne vyrazil na roh. Vzápätí Garay nevyužil zaváhanie Beta a hlavičkoval mimo. Keď ten istý hráč nevyužil akrobaticky v nadstavenom čase ďalšiu šancu, muselo sa predlžovať. V 101. minúte Rakitič do brejku vyslal Baccu, ten ale prestrelil. V 110. minúte striedajúci sevillský Gameiro trafil len bočnú sieť. A tak rozhodol až rozstrel zo značky pokutového kopu, v ktorom mala pevnejšie nervy Sevilla.

Unai Emery, tréner Sevilly: "Zápas bol takmer v celom priebehu vyrovnaný, v závere už všetkých dochádzali fyzické sily. Bola vidieť obrovská únava na všetkých hráčoch. Ak sme sa niečo v tejto sezóne EL niečo naučili, bolo to prestáť ťažké chvíle. Cítili sme zodpovednosť za víťazstvo. Nie som si istý, kto bol lepší, pretože to bol obrovský boj."

Jorge Jesus, tréner Benficy: "Bolo to veľké finále, aj keď chýbali góly. Bol to otvorený zápas. Sevilla začala lepšie, ale my sme sa v priebehu súboja zlepšovali. Ukázali sme silu, mali sme viacero šancí, ale nedokázali sme skórovať. Myslím si, že EL nevyhral lepší tím. Ale gratulujem mojim hráčom, môžeme mať hlavy vysoko."
 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies