EL: Plzeň sa pokúsi o zázrak, Fiorentina má Juventus na lopate

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 11:57 • 2 min
EL: Plzeň sa pokúsi o zázrak, Fiorentina má Juventus na lopate

BRATISLAVA - Hoci v najvyššej talianskej futbalovej súťaži sa Juventusu Turín i SSC Neapol darí, ich pokračovanie v Európskej lige 2013/2014 nie je ani zďaleka isté.

slovakia

left justify in out

Úradujúci taliansky šampión a líder Serie A Juventus nastúpi vo štvrtkovom odvetnom zápase osemfinále kontinentálneho pohára číslo dva na ihrisku AFC Fiorentina v pozícii favorita, ale "fialky" minulý týždeň uhrali v Turíne remízu 1:1 a ich vyhliadky na postup majú reálne kontúry. Ešte horšie je na tom tretí tím tabuľky Serie A Neapol, "partenopei" neuspeli v Porte (0:1) a v domácej odvete musia poriadne zabrať, ak chcú postúpiť cez portugalské mužstvo do štvrťfinále. Tento súboj bude zaujímavý aj zo slovenského pohľadu, pretože dres SSC si oblieka Banskobystričan Marek Hamšík. S účasťou medzi najlepším oktetom by nemali mať problémy Benfica Lisabon, Olympique Lyon, FC Valencia a Betis Sevilla.

 

Fiorentina sa spolieha na strelecký apetít Maria Gómeza. Nemecký útočník sa vrátil po päťmesačnej absencii zavinenej zranením kolena a v predchádzajúcich dvoch súťažných zápasoch dal dva góly, z toho jeden práve minulý štvrtok v Turíne. "Stará dáma" má v kádri tiež svetoznámeho kanoniera, Carlos Tévez síce pár dní pauzoval pre drobné zranenie, ale už je fit a očakáva sa jeho štart v základnej zostave úradujúceho talianskeho šampióna. Motivácia hráčov Juventusu bude o to väčšia, že finále EL 2013/2014 sa uskutoční 14. mája práve na ich domovskom štadióne. 

 

O malý zázrak sa pokúsia futbalisti Viktorie Plzeň, ktorí v prvom zápase na pôde Olympique Lyon prehrali 1:4. "Nechceme súpera púšťať do brejkov a mali by sme ho napádať tak, ako v prvom polčase v Lyone. Z toho by sme si chceli vziať príklad a vydať zo seba všetky sily, ktoré môžeme. Skúsime na Lyon vyletieť, dať skoro prvý gól a s podporou našich skvelých fanúšikov sa snažiť zvládnuť zápas čo najlepšie," povedal pre klubový web stopér úradujúceho českého majstra Václav Procházka. Zverenci Dušana Uhrina ml. musia na postup vyhrať minimálne 3:0, do štvrťfinále by ich posunulo aj akékoľvek štvorgólové a vyššie víťazstvo. Plzenčania ťahajú šnúru troch nezdarov (prehry so Spartou Praha a Lyonom a bezgólová remíza so Slováckom, pozn.). Za Viktoriu hráva až pätica Slovákov. Štart dlhšie zraneného brankára Matúša Kozáčika sa neočakáva, otázna je aj účasť stopéra Mariána Čišovského, ktorý pre zdravotné problémy nedohral duel so Slováckom. Záložníci Michal Ďuriš a Patrik Hrošovský i útočník Marek Bakoš sú v poriadku. 

 

Vo štvrtok sa môže predstaviť na trávniku aj ďalší reprezentant SR Dušan Švento. Ľavonohý univerzál Red Bullu Salzburg možno zasiahne do zápasu so švajčiarskym FC Bazilej. Prvé meranie síl u "helvétov" sa skončilo bezgólovou remízou. 

 

Vynikajúce vyhliadky na postup má Benfica, ktorá vyhrala v Londýne nad Tottenhamom Hotspur 3:1. Navyše, Lisabončania neprehrali ani jeden zo 16 domácich stretnutí v EL od reorganizácie súťaže v roku 2009. Valencia má k dispozícii vynikajúci trojgólový náskok z prvej konfrontácie s bulharským Ludogorcom Razgrad. Neočakáva sa, že by tím z Pyrenejského polostrova mal komplikácie s účasťou vo štvrťfinále. Otvorený je súboj medzi Anži Machačkala a AZ Alkmaar, prvý zápas v Holandsku sa skončil víťazstvom domácich 1:0. Sevillské derby má lepšie rozbehnuté Betis, ktorý na ihrisku mestského rivala FC vyhral minulý týždeň 2:0. 

Program štvrtkových odvetných stretnutí osemfinále futbalovej Európskej ligy 2013/2014 (časy sú SEČ): 

18.00 h: Anži Machačkala (Rus.) - AZ Alkmaar (Hol.), rozhoduje: Thomson (Škót.) /prvý zápas: 0:1/ - hrá sa v Moskve 
19.00: FC Valencia (Šp.) - PFC Ludogorec Razgrad (Bul.), rozhoduje: Sidiropulos (Gréc.) /prvý zápas: 3:0/ 
19.00: Viktoria Plzeň (ČR) - Olympique Lyon (Fr.), rozhoduje: Marciniak (Poľ.) /prvý zápas: 1:4/ 
19.00: Benfica Lisabon (Portug.) - Tottenham Hotspur (Angl.), rozhoduje: Skomina (Slovin.) /prvý zápas: 3:1/ 
19.00: ACF Fiorentina (Tal.) - Juventus Turín (Tal.), rozhoduje: Webb (Angl.) /prvý zápas: 1:1/ 
21.05: Red Bull Salzburg (Rak.) - FC Bazilej (Švaj.), rozhoduje: Gräfe (Nem.) /prvý zápas: 0:0/ 
21.05: Betis Sevilla (Šp.) - FC Sevilla (Šp.), rozhoduje: Proenca (Portug.) /prvý zápas: 2:0/ 
21.05: SSC Neapol (Tal.) - FC Porto (Portug.), rozhoduje: Atkinson (Angl.) /prvý zápas: 0:1/ 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies