EL: Neapol na prahu semifinále, v dobrej pozícii aj FC Sevilla

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 18:58 • 2 min
EL: Neapol na prahu semifinále, v dobrej pozícii aj FC Sevilla

BRATISLAVA - Štvrtkové odvetné zápasy štvrťfinále futbalovej Európskej ligy 2014/2015 dajú odpoveď na otázku, ktoré kvarteto tímov sa predstaví v semifinálových bojoch kontinentálneho pohára číslo dva.

slovakia

left justify in out

Po minulotýždňových úvodných dueloch majú najbližšie k postupu taliansky klub SSC Neapol a španielsky obhajca trofeje FC Sevilla.

 

Neapolčania si utvorili dobrú východiskovú pozíciu pred domácou odvetou víťazstvom 4:1 na pôde nemeckého VfL Wolfsburg, ku ktorému prispel dvoma gólmi Slovák Marek Hamšík. Wolfsburg utrpel najvyššiu domácu prehru počas účinkovania v pohárovej Európe, pričom práve v spomenutom dueli sa Hamšík zapísal do prestížneho klubu "stovkárov". Dvadsaťsedemročný stredopoliar sa najskôr presadil v 23. min a po prestávke načal aj druhú stovku gólov na seniorskej klubovej úrovni. 

 

Hamšík raz skóroval v drese Slovana Bratislava, tucet gólov dal v predchádzajúcom pôsobisku v Brescii a za Neapol, kde účinkuje od roku 2007, si pripísal už 88 gólov. Štvornásobný a úradujúci najlepší futbalista SR Hamšík (2009, 2010, 2013, 2014) strelil v tejto sezóne 11 gólov (päť v najvyššej súťaži Serie A, štyrikrát skóroval v Európskej lige, raz bol úspešný v Lige majstrov a Talianskom pohári), spoluhráčom naservíroval 11 prihrávok na gól. 

 

Tréner Wolfsburgu Dieter Hecking si už po prvom stretnutí dobre uvedomoval mizivú šancu svojich zverencov na celkový úspech v tejto konfrontácii. "Bol by to historický zázrak, ak by sa nám v odvete podarilo postúpiť," vyhlásil Hecking, ktorého zverenci prehrali z ostatných 25 súťažných zápasov iba dvakrát. V európskych pohároch sa v histórii doteraz nikdy nestalo, že by postúpilo mužstvo, ktoré doma v prvom zápase prehralo trojgólovým rozdielom. 

"Chceme na európskej scéne ukázať, že to, čo sa stalo v prvom zápase, bolo iba chvíľkové zaváhanie v najhoršom možnom okamihu," citoval portál goal.com slová strážcu svätyne Wolfsburgu Diega Benaglia, na ktorého v rozhovore pre calciomercatonews.com nadviazal spoluhráč André Schürrle: "Taliansko mám veľmi rád, je to báječná krajina s príjemnou atmosférou a nadšene tam chodievam na dovolenku. Rád by som si niekedy zahral na štadióne Juventusu Turín. V Nemecku sme na vzostupe. Samozrejme, Bayern je vždy považovaný za najlepší klub, ale v prípade, že narazia na zlé obdobie, mohli by sme im uchmatnúť národný pohár, ktorý by sme potom venovali Juniorovi Malandovi (zomrel v januári pri automobilovej nehode, pozn. red.)." 

Neapol ťahá v pohárovej Európe na domácej pôde jedenásťzápasovú sériu bez prehry. Naposledy ťahal za kratší koniec vo februári 2013 proti českej Viktorii Plzeň. 

 

Tréner Zenitu Petrohrad André Villas-Boas napriek prehre 1:2 v prvom zápase verí, že jeho mužstvo postúpi cez obhajcu prvenstva FC Sevilla a pomôže mu k tomu aj petrohradské obecenstvo. "Dúfam, že v odvete sa ukáže sila fanúšikov Zenitu," povedal portugalský kouč. 

 

Sevilla môže získať štvrtú trofej za necelých desať rokov po triumfoch v Pohári UEFA 2006 a 2007 a spomenutom čerstvejšom úspechu. So Zenitom sa predtým stretla vo štvrťfinále Pohára UEFA 2005/2006. Doma triumfovala 4:1, odvetný duel sa skončil remízou 1:1. V drese ruského mužstva vtedy v oboch dueloch nastúpil aj súčasný kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel. 

 

Kolumbijský útočník Andalúzanov Carlos Bacca, ktorý v prvom zápase nasmeroval Sevillu za obratom vyrovnávajúcim gólom na 1:1, verí v postup cez ruského súpera, pričom má jasno aj v tom, proti komu by chcel hrať v prípadnom semifinále. "Dúfam, že vyradíme Zenit a budeme hrať proti Bruggám. Rád by som sa znova vrátil na Štadión Jana Breydela," vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) Bacca, ktorý do mužstva súčasného zamestnávateľa prestúpil v roku 2013 práve z FC Bruggy. Zenit je "posledný mohykán" spomedzi mužstiev, ktoré do EL zamierili po nevydarenom účinkovaní v skupinovej fáze Ligy majstrov. 

 

AC Fiorentina privíta ukrajinské Dynamo Kyjev, ktoré minulý týždeň prišlo o výhodu v podobe najtesnejšieho náskoku v záverečných sekundách zápasu: na konečných 1:1 vyrovnal Babacar. Dynamo nikdy nezdolalo spomenutého toskánskeho súpera. V predchádzajúcich meraniach síl v rokoch 1969 a 1989 nezvíťazilo ani v jednom zo štyroch duelov. V doterajších 19 súbojoch s talianskymi mužstvami triumfovalo len dvakrát, z toho raz kontumačne 3:0 po tom, ako v sezóne 2004/05 v zápase LM na pôde AS Rím trafil hlavného rozhodcu Andersa Friska do hlavy objekt hodený z hľadiska. 


Navyše, mužstvo z Florencie v doterajších deviatich meraniach síl s ukrajinskými tímami pred vlastným publikom nikdy neťahalo za kratší koniec. 

Dnipro Dnipropetrovsk uhral na pôde FC Bruggy bezgólovú remízu, ktorá pred odvetou v Kyjeve dáva šancu na postup obom súperom. "Stále sme v hre, v odvete bude dôležité streliť gól," vyhlásil tréner belgického zástupcu a najlepší brankár MS 1994 v USA Michel Preud'homme. 

 

Hráči Dnipra vyzvali fanúšikov, aby prišli podporiť mužstvo na tribúny kyjevského Olympijského štadióna, kde tím z Dnipropetrovska hráva európske pohárové zápasy. "Pre Dnipro je to veľmi dôležité stretnutie. Celé mužstvo vás prosí, aby ste prišli na štadión. Budeme sa snažiť ukázať dobrý futbal a vaša podpora nám určite pomôže," vyhlásil podľa prosport.tsn.ua tréner Dnipra Myron Markevyč. 

 

Ako je známe, vo štvrťfinále sa nachádzajú mužstvá zo šiestich krajín. Medzi osem najlepších sa prebojovali po dva ukrajinské a talianske mužstvá, jedného zástupcu dodalo Rusko, Belgicko, Nemecko a Španielsko. Prvýkrát od sezóny 1992/1993 nemá anglický futbal zastúpenie vo štvrťfinále ktoréhokoľvek z európskych pohárov. 

 

Všetky štvrtkové stretnutia majú výkop o 21.05 h SEČ. Semifinálový žreb EL je na programe v piatok 24. apríla vo švajčiarskom Nyone. Žiadny z tímov nebude nasadený, v semifinále sa môžu stretnúť aj mužstvá z rovnakej krajiny.

 

Program štvrtkových odvetných stretnutí štvrťfinále futbalovej Európskej ligy 2014/2015 (všetky majú začiatok o 21.05 h SELČ): 

Zenit Petrohrad (Rus.) - FC Sevilla (Šp.), prvý zápas 1:2, rozhoduje: Nicola Rizzoli (Tal.) 
Dnipro Dnipropetrovsk (Ukr.) - FC Bruggy (Belg.) - hrá sa v Kyjeve, prvý zápas 0:0, rozhoduje: Alberto Undiano Mallenco (Šp.) 
ACF Fiorentina (Tal.) - Dynamo Kyjev (Ukr.), prvý zápas 1:1, rozhoduje: Jonas Eriksson (Švéd.) 
SSC Neapol (Tal.) - VfL Wolfsburg (Nem.), prvý zápas 4:1, rozhoduje: Cüneyt Cakir (Tur.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona