EL: Nafukovací banán v Rotterdame údajne nebol prejav rasizmu

NETKY.SK • 27 Február 2015, 11:53 • 2 min
EL: Nafukovací banán v Rotterdame údajne nebol prejav rasizmu

ROTTERDAM - Holandská polícia v Rotterdame zaistila dovedna 42 fanúšikov pred a po skončení štvrtkového odvetného súboja šestnásťfinále Európskej ligy medzi domácim Feyenoordom a AS Rím.

slovakia

left justify in out

V policajnom vyhlásení sa uvádza spokojnosť so zvládnutím náročného dňa. Muži zákona sa sústredili najmä na prevenciu voči možným násilnostiam oboch fanúšikovských táborov. Pred týždňom v Ríme sa stovky prívržencov holandského tímu dopúšťali výtržností v meste a polícia musela v nejednom prípade použiť donucovacie prostriedky.


Fanúšikovia sa však predviedli aj priamo počas zápasu na štadióne De Kuip, ktorý museli pre vhodené predmety na trávnik na začiatku druhého polčasu približne na 15 - 20 minút prerušiť. Domáci priaznivci ťažko niesli najmä vylúčenie útočníka Mitchella Te Vredeho v 54. min. Keď na hracej ploche pristáli zapaľovače či iné predmety, francúzsky rozhodca Clément Turpin prerušil zápas a poslal hráčov do kabín. To všetko sa udialo za stavu 1:0 pre Rimanov, ktorí v tej chvíli virtuálne postupovali. Po návrate na trávnik domácim stačili tri minúty, aby skórovali a zásahom Elvisa Manuho vyrovnali skóre z oboch vzájomných zápasov šestnásťfinále na 2:2. V tej istej 57. min rozhodca Turpin ukázal červenú kartu aj druhému hráčovi Feyenoordu, tentoraz však na lavičke sediacemu náhradnému gólmanovi Erwinovi Mulderovi, zrejme za neadekvátne komentáre na adresu rozhodcu. Hostia odpovedali do troch minút - sieť napol krídelník a opora aktuálneho šampióna Afrického pohára národov Pobrežia Slonoviny Gervinho. A keďže ďalší gól napriek šanciam na oboch stranách nepadol, piatkový popoludňajší žreb osemfinále budú netrpezlivo očakávať v Ríme, nie Rotterdame. K neprístojným prejavom domácich "tiežfanúšikov" zaujal razantné stanovisko tréner Feyenoordu Fred Rutten.

 

 

"Je hanbou, čo sa stalo. Tieto veci poškodzujú dobré meno Feyenoordu. Klub tým iba trpí, neteším sa z toho," uviedol kriticky Rutten. Predstavitelia Feyenoordu sa vyjadrili aj k veľkému nafukovaciemu banánu, ktorý ešte v prvom polčase pristál neďaleko miesta, kde stál z Afriky pochádzajúci hráč hostí Gervinho. Vylúčili, že išlo o prejav rasizmu. "Nafukovacie banány sa u nás hádžu na plochu už niekoľko rokov. Ide len o nešťastnú náhodu, že tam stál Gervinho. Vysvetlili sme to takto aj delegátovi UEFA. Rozhodne nejde o rasizmus," informoval Eric Gudde, ktorý je výkonným riaditeľom Feyenoordu Rotterdam.

 

 

Okrem AS Rím postúpili do osemfinálovej fázy EL 2014/2015 aj ďalšie štyri talianske kluby, ktoré sa predstavili v úvode vyraďovacej fázy. Sú to SSC Neapol (s Marekom Hamšíkom), AC Fiorentina, Inter Miláno a FC Turín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies