EL: Kvarteto semifinalistov pred odvetami pomýšľa na finále

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 10:59 • 2 min
EL: Kvarteto semifinalistov pred odvetami pomýšľa na finále

FLORENCIA / KYJEV - Pred štvrtkovými odvetnými zápasmi semifinále futbalovej Európskej ligy 2014/2015 sú bližšie k účasti vo finálovom stretnutí, ktoré sa uskutoční 27. mája na Národnom štadióne v poľskej metropole Varšava, španielsky obhajca trofeje FC Sevilla a pomerne prekvapujúco ukrajinský tím Dnipro Dnipropetrovsk.

slovakia

left justify in out

Neapolčania nepotvrdili v domácom prostredí rolu favorita a s Dniprom "len" remizovali 1:1. "Partenopei" so slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom pod Vezuvom dominovali a ujali sa vedenia zásluhou Davida Lópeza, ale hostia zaskočili SSC v závere duelu, keď striedajúci Jevgen Selezňov stanovil konečný výsledok. "Všetci si uvedomujeme, o čo hráme. Máme skvelých fanúšikov a mesto Dnipropetrovsk futbal miluje. Myslím si, že tajomstvom nášho úspechu je tímový duch," vyhlásil pre internetovú stránku UEFA.com Selezňov, ktorý triumfoval v niekdajšom Pohári UEFA 2008/2009 s iným ukrajinským tímom Šachtarom Doneck.


Dnipro v tejto sezóne Európskej ligy odohralo 15 stretnutí a navštívilo sedem krajín. Tím z Dnipropetrovska, ktorý zápasy EL hráva v Kyjeve, nikdy nezískal ukrajinský titul, vo svojej vitríne však má dva majstrovské primáty z obdobia ZSSR. Dnipro cez víkend podľahlo v domácej súťaži na vlastnom trávniku Zarii Lugansk (0:2) a kleslo na tretie miesto v tabuľke. "Hrali sme v experimentálnom zložení. Nemohol som postaviť tých istých obrancov, ktorí hrali v Neapole. Hráči a tréneri sú už myšlienkami v dueli s Neapolom. Akokoľvek som sa snažil, nedokázal som im štvrtkový zápas vyhnať z hláv. Čaká na nás dôležitý súboj," vyhlásil v rozhovore pre portál football.ua tréner Dnipra Miron Markevič.


Neapol je víťazom Pohára UEFA 1989, teda súťaže, ktorá predchádzala súčasnej Európskej lige. Po 26 rokoch a úradovaní Maradonu s Carecom majú hráči SSC šancu na reprízu finále. "Bude to ťažké, ale sme si istí, že ak si utvoríme nejaké šance, podarí sa nám streliť potrebné góly. Zvíťazili sme 4:1 vo Wolfsburgu, tak nevidím dôvod, prečo by sme to teraz nemohli napodobniť," povedal podľa Eurosportu kouč Neapolčanov Rafael Benítez.


Hráči Sevilly patria k štvorici najúspešnejších tímov histórie v súčte výsledkov Pohára UEFA a Európskej ligy. Majú rovnako ako Juventus Turín, Inter Miláno a FC Liverpool tri primáty. Navyše, obhajcovia trofeje z Andalúzie ich dosiahli za ostatných deväť sezón. V prvom zápase urobili Sevillčania ďalší pevný krok k zisku rekordného štvrtého titulu v kontinentálnom pohári číslo dva, keď si v domácom prostredí Štadióna Ramóna Sáncheza Pizjuána poradili s účastníkom talianskej Serie A Fiorentinou rozdielom triedy 3:0. Hrdinom večera bol pravý obranca Aleix Vidal, autor prvých dvoch zásahov. Tretí gól pridal Francúz Kevin Gameiro.


"Mojím snom je hrať Ligu majstrov so Sevillou," vyhlásil pre rádio Cadena SER tréner Unai Emery, ktorý pochválil dvojgólového hrdinu prvého zápasu Aleixa Vidala. "Jeho schopnosť byť univerzálnym je úžasná. Aleix rýchlo napreduje, má dobré vlastnosti pre hru po stranách ihriska, čo dokázal viackrát v tejto sezóne," doplnil Emery.
Fiorentina postúpila do semifinále Európskej ligy prvýkrát od sezóny 2007/2008. Vtedy napokon po strelách zo značky pokutového kopu nestačila na škótsky tím Glasgow Rangers. V ročníku 1996/1997 čelil klub z Florencie v semifinále vtedajšieho Pohára víťazov pohárov (PVP) inému španielskemu tímu FC Barcelona, ale do finále neprekĺzol (celkové skóre 1:3, pozn.). "Stále verím, že druhý zápas zvládneme a dokážeme sa kvalifikovať do finále. S hráčmi, ktorých máme k dispozícii, sa nám to môže podariť. Som optimista. Vo štvrtok budeme potrebovať predovšetkým veľké vnútorné presvedčenie, podporu fanúšikov a trochu šťastia. Mojou povinnosťou je preniesť vieru v úspech na hráčov. Bude to obrovská úloha, ale napriek vysokej prehre v prvom stretnutí verím, že môžeme cez Sevillu prejsť ďalej," cituje portál football-italia.net slová trénera Fiorentiny Vincenza Montellu.


V sezóne 2015/2016 má prvýkrát zaručenú účasť v LM aj víťaz EL. Ani jeden z kvarteta semifinalistov Európskej ligy aktuálne nefiguruje v domácich ligových súťažiach na priečkach znamenajúcich štart v Lige majstrov. Miestenka v európskom pohári číslo jeden je preto obzvlášť lákavá.

Program štvrtkových odvetných stretnutí semifinále futbalovej Európskej ligy 2014/2015 (začiatok zhodne o 21.05 h SELČ):


Dnipro Dnipropetrovsk (Ukr.) - SSC Neapol (Tal.) - hrá sa v Kyjeve, prvý zápas 1:1, rozhoduje: Milorad Mažič (Srb.)
AC Fiorentina (Tal.) - FC Sevilla (Šp.), prvý zápas 0:3, rozhoduje: Damir Skomina (Slovin.)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona