El Hierro sa po výbuchu podmorskej sopky naďalej otriasa

NETKY.SK • 12 Október 2011, 00:28 • 2 min
El Hierro sa po výbuchu podmorskej sopky naďalej otriasa

El Hierro sa po výbuchu podmorskej sopky naďalej otriasa

slovakia

left justify in out

img

Ostrov El Hierro, najmenší zo španielskych Kanárskych ostrovov, sa dnes neprestal otriasať po erupcii podmorského vulkánu vzdialeného päť kilometrov južne od pobrežia ostrova.
Španielski seizmológovia zaznamenali dva otrasy so silou 1,6 a 2,6 magnitúda. Výbuch v hĺbke približne 900 metrov pod morom zaznamenali v pondelok, pričom seizmická aktivita by v tejto oblasti mala trvať najmenej ešte týždeň. Úrady uviedli, že približne 11.000 obyvateľov a niekoľko stoviek turistov na ostrove nie sú ohrození. Život na ostrove sa odvíja v bežnom rytme.
V súvislosti s vydaním varovania uzavreli na ostrove niekoľko horských ciest a tunel, aby sa zabránilo možným zraneniam ľudí padajúcimi kameňmi.
Na brehoch El Hierra našli niekoľko uhynutých rýb, zrejme v dôsledku rozšírenia sa plynov po výbuchu podmorskej sopky. Rovnako ako ostatné Kanárske ostrovy, bol aj El Hierro vytvorený vulkanickou činnosťou. Na ostrove sa nachádza okolo 500 sopečných kužeľov. Naposledy vybuchla sopka v roku 1971 na inom z Kanárskych ostrovov, La Palme, čo si však nevyžiadalo obete na ľudských životoch, uviedla agentúra DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies