EL: Hamšík začal druhú stovku gólov, výhry Neapola a Sevilly

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 09:44 • 2 min
EL: Hamšík začal druhú stovku gólov, výhry Neapola a Sevilly

BRATISLAVA - Futbalisti SSC Neapol si utvorili aj vďaka dvom gólom Mareka Hamšíka, ktorého prvý presný zásah bol jubilejným stým v súťažných zápasoch na klubovej úrovni, dobrú východiskovú pozíciu pred domácou odvetou štvrťfinále Európskej ligy s Wolfsburgom.

slovakia

left justify in out

Na pôde bundesligistu vyhral tím Serie A nečakane vysoko 4:1. Wolfsburg utrpel najvyššiu domácu prehru počas účinkovania v pohárovej Európe. Tréner Neapola Rafael Benítez dostal pekný dar k štvrtkovým 55. narodeninám. Rodák z Madridu po hladkom víťazstve krotil eufóriu. "Stále je pred nami 90 minút budúcotýždňovej odvety. Máme pred Wolfsburgom veľký rešpekt. Je to veľmi dobrý tím a vo futbale nikdy neviete, čím vás súper prekvapí. Sme vo veľkej výhode, ale musíme sa sústrediť, aby sme zopakovali dnešný výkon," cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová Beníteza, ktorý sa príliš nechcel baviť o svojom osobnom sviatku. "Byť znova o niečo starší nie je vždy tá najlepšia vec, radšej sa venujme tomu, že moje mužstvo dnes zahralo veľmi dobre," doplnil niekdajší kouč Liverpoolu či Valencie.


Hamšík sa zaradil do klubu "stovkárov" v 23. min, keď zvýšil vedenie Neapolčanov na 2:0. Dvadsaťsedemročný stredopoliar potom po prestávke načal aj druhú stovku gólov na seniorskej klubovej úrovni. Hamšík raz skóroval v drese Slovana Bratislava, tucet gólov dal v predchádzajúcom pôsobisku v Brescii a za Neapol, kde účinkuje od roku 2007, si pripísal už 88 gólov. Štvornásobný a úradujúci najlepší futbalista SR (2009, 2010, 2013, 2014) Hamšík strelil v tejto sezóne 11 gólov (päť v najvyššej súťaži Serie A, štyrikrát skóroval v Európskej lige, raz bol úspešný v Lige majstrov a Talianskom pohári), spoluhráčom naservíroval 11 prihrávok na gól. Hamšík hral vo štvrtok s kapitánskou páskou. Prvýkrát od augusta 2013 dal gól vo dvoch zápasoch po sebe, v nedeľňajšom súboji 30. kola Serie A proti Fiorentine skóroval raz.


"Podali sme skvelý výkon. Podobný výsledok sme vôbec nečakali. Mohli sme pokojne dosiahnuť aj viac. Škoda, že sme inkasovali ten jeden gól, na druhej strane sme dali štyri. Môj výkon budú hodnotiť iní, ja osobne som spokojný. Ešte stále nie sme na konci, čaká nás ešte odvetný zápas. Až po ňom sa bude vedieť, kto postúpi do ďalšieho kola," povedal v rozhovore pre televíznu stanicu Mediaset Premium po zápase Hamšík.


Tréner Wolfsburgu Dieter Hecking po dueli zložil poklonu štvrtkovému súperovi, ktorý je podľa jeho názoru niekde inde ako predošlý taliansky súper Nemcov v EL Inter Miláno. "Chcel by som pochváliť Neapol, predviedli najlepší výkon za posledných niekoľko mesiacov, aj keď s našou pomocou. Začiatok zápasu nebol z našej strany taký zlý, ale po inkasovanom góle nám začala chýbať taktická inteligencia. Neapol vyhrával súboje po celom ihrisku. Gonzalo Higuaín sa skvele pohyboval medzi našimi obrancami. To je ďalšia vec, na ktorú sa musíme pripraviť pred budúcou sezónou v Lige majstrov. Bol by to historický zázrak, keby sa nám v odvete podarilo postúpiť," vyhlásil Hecking, ktorého zverenci prehrali z posledných 24 súťažných zápasov iba druhýkrát. Neapol je v európskom štvrťfinále premiérovo od roku 1989 - vtedy triumfoval v dobovom Pohári UEFA.


Pre Wolfsburg bol štvrtkový zápas prvým zo série piatich stretnutí v nabitom programe počas najbližších dvoch týždňov. Za štrnásť dní čakajú Heckingových zverencov po dve vystúpenia v Európskej lige aj domácej najvyššej súťaži a tiež semifinále Nemeckého pohára proti Arminii Bielefeld.
Obhajca trofeje zo Sevilly otočil v druhom polčase súboj so Zenitom Petrohrad. Ruský tím viedol po polhodine hry zásluhou Riazanceva, domáci v druhom dejstve zapli na vyššie obrátky a Carlos Bacca a Denis Suárez strhli výhru na ich stranu. Tréner Zenitu André Villas-Boas napriek prehre verí, že jeho mužstvo postúpi a pomôže mu k tomu aj petrohradské obecenstvo. "Dúfam, že v odvete sa ukáže sila fanúšikov Zenitu," povedal portugalský kouč. Sevillu nasmeroval za obratom kolumbijský útočník Carlos Bacca, ktorý v 73. min vyrovnal. "Bol to krásny zápas. Obidve mužstvá sa snažili hrať futbal a presadiť sa svojím vlastným spôsobom. Hráči Zenitu nás trochu prekvapili. Som rád, že my, striedajúci hráči, sme pomohli oživiť našu hru," vyhlásil podľa portálu goal.com Bacca.
Sevilla môže získať štvrtú trofej za necelých desať rokov po triumfoch v Pohári UEFA 2006 a 2007. So Zenitom sa naposledy stretla vo štvrťfinále Pohára UEFA 2005/2006. Doma triumfovala 4:1, odvetný duel sa skončil remízou 1:1. V drese ruského mužstva vtedy v oboch dueloch nastúpil aj súčasný kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel.


Ruský víťaz Pohára UEFA a európskeho Superpohára z roku 2008 v doterajšej histórii prehral všetkých sedem zápasov na španielskej pôde. Sevillčania ťahajú v pohárovej Európe osemzápasovú víťaznú šnúru v domácich zápasoch. Zenit je "posledný mohykán" spomedzi mužstiev, ktoré do EL zamierili po nevydarenej skupinovej fáze Ligy majstrov.


Na Olympijskom štadióne v Kyjeve stratilo domáce Dynamo s Fiorentinou výhru v nadstavenom čase. O jediný presný zásah domácich sa postaral v 36. min Lens, v druhej minúte nadstaveného času vyrovnal na konečných 1:1 Babacar. "Bol by som nahnevaný, keby sme prehrali. Odohrali sme totiž dobrý zápas a vytvorili si celý rad šancí. Musíme zlepšiť kombináciu v priestore dvadsiatich metrov od bránky súpera. Sme šťastní. Prehrať 0:2 po nejakom prípadnom protiútoku domácich by bol nepodarený vtip," povedal tréner Fiorentiny Vincenzo Montella.


Naďalej platí, že Dynamo nikdy nezdolalo spomenutého toskánskeho súpera. V predchádzajúcich meraniach síl v rokoch 1969 a 1989 nezvíťazilo ani v jednom zo štyroch duelov. V doterajších 19 súbojoch s talianskymi mužstvami triumfovalo len dvakrát. "Bol to ťažký zápas, ale vedeli sme, proti komu hráme. Fiorentina bola veľmi silná, vytvorila si veľa príležitostí. Moji hráči sú teraz trochu skleslí, ale futbal je už taký," cituje Tutto Mercato pozápasové slová kyjevského kormidelníka Sergija Rebrova.


Belgický klub FC Bruggy sa rozišiel s Dniprom Dnipropetrovsk bez gólov. "Odohrali sme dobrý zápas. Škoda, že sa nám nepodarilo skórovať. Aj hráči Dnipra však mali šance, takže 0:0 je logický výsledok. Stále sme v hre, v odvete bude dôležité streliť gól," vyhlásil po stretnutí tréner domácich a najlepší brankár MS 1994 v USA Michel Preud'homme.


Ako je známe, vo štvrťfinále sa nachádzajú mužstvá zo šiestich krajín. Medzi osem najlepších sa prebojovali po dva ukrajinské a talianske mužstvá, jedného zástupcu dodalo Rusko, Belgicko, Nemecko a Španielsko. Prvýkrát od sezóny 1992/1993 nemá anglický futbal zastúpenie vo štvrťfinále ktoréhokoľvek z európskych pohárov. Jediným obmedzením pred štvrťfinálovým žrebovaním bolo, že ruský Zenit Petrohrad a ukrajinské tímy sa nemohli stretnúť vo vzájomnom zápase.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies