EL: FC Sevilla po skvelom finálovom obrate

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 08:25 • 2 min
EL: FC Sevilla po skvelom finálovom obrate

BAZILEJ - Španielsky futbalový klub FC Sevilla sa stal tretíkrát za sebou a celkovo rekordný piaty raz víťazom druhej najprestížnejšej pohárovej klubovej súťaže na starom kontinente - Európskej ligy (predtým názvy Pohár UEFA a Pohár Veľtržných miest).

slovakia

left justify in out

Hráči tímu z Andalúzie v stredajšom večernom finálovom stretnutí zdolali vo švajčiarskom Bazileji anglického protivníka FC Liverpool 3:1 (0:1) a tešili sa nielen z cennej trofeje, ale aj z miestenky do skupinovej fázy Ligy majstrov v nadchádzajúcej sezóne 2016/2017.


Slovenský reprezentant v drese neúspešných "The Reds" Martin Škrtel nedostal príležitosť na trávniku. Sedel na lavičke náhradníkov a po skončení duelu utešoval nešťastných spoluhráčov. Pre Liverpool znamená táto prehra neúčasť v európskych pohárových súťažiach v ďalšom ročníku, pretože v domácej Premier League obsadil až 8. priečku.


Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp, ktorý v októbri minulého roka nahradil Brendana Rodgersa, prehral všetkých ostatných päť veľkých finále, v ktorých sa so svojimi tímami predstavil. "Prvý gól Sevilly bol kľúčový, ovplyvnil našu hru. Prestali sme si veriť a odbočili z cesty. Aj tie najjednoduchšie veci sa pre nás stávali komplikovanými. Akoby sme zrazu stratili tvár. Od stavu 1:1 Sevilla prevzala kontrolu nad zápasom, my sme veľmi zle bránili. Sme sklamaní, frustrovaní, ale zvládneme to. V budúcej sezóne síce nebudeme v pohárovej Európe, ale budeme mať viac času na tréning a vrátime sa ešte silnejší. Musíme využiť túto finálovú skúsenosť v náš prospech. Urobím všetko pre to, aby som dostal Liverpool do ďalšieho veľkého finále," povedal podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) 48-ročný rodák z nemeckého Stuttgartu.


Na Štadióne Svätého Jakuba mal anglický tím v prvom polčase mierne navrch, no vyťažil iba presný zásah Daniela Sturridgea, ktorý v 35. min krásne zakrútil loptu za chrbát Davida Soriu. Gól stopéra Dejana Lovrena o niekoľko minút neskôr neplatil pre ofsajd.


"V druhom polčase sme sa nemohli naštartovať, a to je veľmi frustrujúce. Nepriblížili sme sa k tomu, aby sme na trávniku predviedli naše skutočné futbalové schopnosti. Som veľmi sklamaný. Hneď po zmene strán sme rýchlo inkasovali a už sme sa nedostali do zápasu. Pri treťom góle súpera signalizoval asistent rozhodcu ofsajd, ale hlavný arbiter rozhodol inak. Nechcem sa však vyhovárať na rozhodcov, chyba je v nás. Chceli sme dnes vyhrať trofej, nad účasťou v Lige majstrov sme nerozmýšľali," povedal pre BBC Sport kapitán "The Reds" James Milner.


Po zmene strán prišiel dokonalý obrat španielskeho mužstva a tri góly v sieti Belgičana Simona Mignoleta. Hneď na začiatku druhého polčasu vyrovnal francúzsky kanonier FC Sevilla Kevin Gameiro. Hrdinom zaujímavého duelu sa napokon stal Coke: 29-ročný španielsky stredopoliar, celým menom Jorge Andújar Moreno, strelil dva góly za šesť minút (64. a 70.) a rozhodol o osude stretnutia. Pre zaujímavosť, Sevillčania mali za celý zápas 11 streleckých pokusov, všetky s výnimkou jedného zrealizovali v druhom polčase.


"Bol to dokonalý večer pre všetkých fanúšikov Sevilly a taktiež pre mňa, pretože som strelil dva góly. Skórovať vo finále - to je niečo, na čo budem spomínať po zvyšok môjho života. Bol to náročný duel. Liverpool otvoril skóre a hlavne v závere prvého polčasu sme dosť trpeli. Myslím si, že sme po prestávke vybehli na trávnik oveľa viac motivovaní a ukázali našu túžbu a sebadôveru. Našťastie sa nám hneď podarilo vyrovnať a potom sme pridali ďalšie dva zásahy. Uvedomovali sme si, že Liverpoolčania už predviedli niekoľko zvratov, ďalší sme nechceli pripustiť. Cez prestávku nám tréner povedal: ´Predstavujte si, že hráte doma.´ Anglickí fanúšikovia síce mali na tribúnach prevahu, ale aj našich priaznivcov bolo dosť počuť. Po vyrovnávajúcom góle sa naozaj stalo to, čo chcel náš kouč - začali sme sa na bazilejskom trávniku cítiť ako doma," cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová dvojgólového hrdinu Cokeho.


Predovšetkým zásah zo 64. min stál za to: Vitolo ukázal svoje technické majstrovstvo, narazil si loptu s dvoma spoluhráčmi a Coke z hranice šestnástky umiestnil k ľavej žrdi Mignoletovej svätyne. "Liverpool je skvelé mužstvo. V ofenzíve majú niekoľko kvalitných hráčov, ktorých je ťažké zastaviť. Súper sa ujal vedenia, ale zostali sme pokojní a myslím si, že v druhom polčase sme boli jasne lepší. Rýchly vyrovnávajúci gól nám dal impulz, aký sme potrebovali. Tréner nám cez polčas prízvukoval, že naša chvíľa príde, a to sa aj stalo. To, čo sme predviedli v troch sezónach za sebou, je niečo neuveriteľné. Ťažko to tak skoro niekto zopakuje," skonštatoval jeden z najlepších hráčov vo finále - stredopoliar Andalúzanov Vitolo.


"Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. V prvom polčase sa nám nedarilo, ale nespanikárili sme. Tréner nám povedal, aby sme boli pokojní a počkali si na našu chvíľu. Po zmene strán sme dali rýchly gól, veľmi nám to pomohlo. Je to nádherné, pre mňa je to tretí triumf za sebou," nadviazal strelec vyrovnávajúceho gólu Kévin Gameiro.

 

Dvadsaťdeväťročný Francúz strelil v ostatných šiestich dueloch v EL sedem presných zásahov.


"Sevillistas" sú prvým klubom, ktorý Európsku ligu ovládol v troch sezónach za sebou a zároveň tretím, ktorý vyhral EL po tom, ako sa do nej v tej istej sezóne presunul po rozlúčke v Lige majstrov. V minulosti sa to podarilo Atléticu Madrid (2010) a FC Chelsea (2013). "V budúcej sezóne budeme hrať Ligu majstrov, je to pre nás veľká výzva. Európska liga je naša súťaž. Vyhrali sme ju tretíkrát za sebou. Zhora nám pomáha aj naša šťastná hviezda Antonio Puerta (bývalý hráč Sevilly, ktorý zomrel na ihrisku 25. augusta 2007 počas zápasu Primera División proti Getafe, pozn.)," vyhlásil stopér víťazného mužstva Daniel Carrico.


Tréner FC Sevilla Unai Emery vyrovnal stredajším triumfom zápis talianskeho kormidelníka Giovanniho Trapattoniho, ktorý má na svojom konte tri prvenstvá v Pohári UEFA, resp. EL. Emery je však jediný s troma triumfami v jednom klube, Trapattoni uspel dvakrát s Juventusom Turín (1977, 1993) a raz s Interom Miláno (1991). "Milujeme túto súťaž. Liverpool v prvom polčase dominoval a logicky nás mal zdolať, ale opak bol pravdou. Po našom prvom góle sme nadobudli väčšiu istotu. Cez polčas som sa snažil niečo urobiť s našou psychikou, potrebovali sme byť znova sami sebou. Coke dokáže čokoľvek. Keby som z neho urobil útočníka, strieľal by góly. Verím v neho viac ako on sám sebe. Tešíme sa, že sme tretíkrát v rade šampiónmi EL. Musíme si užiť tento okamih a následne začať premýšľať o nedeľňajšom finále Copa del Rey," skonštatoval Unai Emery.


FC Sevilla je s piatimi prvenstvami najúspešnejším klubom v počte celkových triumfov v Pohári UEFA, resp. Európskej lige, trofeje získal v rokoch 2006, 2007, 2014, 2015 a 2016. FC Liverpool zvíťazil trikrát - v rokoch 1973, 1976 a 2001, štvrté prvenstvo v Bazileji nepridal. Tri primáty majú aj talianski zástupcovia Inter Miláno a Juventus Turín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona