EL: Celtic vyzve Ajax, v Bazileji pod slovenskou taktovkou

NETKY.SK • 25 November 2015, 09:53 • 2 min
EL: Celtic vyzve Ajax, v Bazileji pod slovenskou taktovkou

GLASGOW - Piatym hracím dňom pokračuje vo štvrtok skupinová fáza futbalovej Európskej ligy 2015/2016. Kontinentálny pohár číslo dva ponúkne celkovo 24 stretnutí.

slovakia

left justify in out

Duel A-skupiny medzi Celticom Glasgow a Ajaxom Amsterdam znamená pre obidva tímy poslednú šancu, ako zabojovať o postup zo skupiny. Škótsky klub má aktuálne na konte dva body, slávny holandský zástupca iba o bod viac. Remíza nevyhovuje ani jednému zo súperov. Nerozhodný rezultát a prípadný triumf Fenerbahce Istanbul nad istým postupujúcim FK Molde by totiž definitívne pochoval šance Celticu aj Ajaxu. "Dúfam, že si Molde splní svoju povinnosť a pristúpi zodpovedne k tomuto stretnutiu. Bolo by neuveriteľné, keby Nóri zdolali tím Fenerbahce aj druhýkrát. Výhodou môže byť, že sa bude hrať na umelom trávniku. Viacerí hráči Fenerbahce v takýchto podmienkach nikdy nehrali. Dúfajme, že Turci nezískajú plný počet bodov. My však, samozrejme, musíme zvíťaziť. Veríme, že dokážeme v Glasgowe uhrať dobrý výsledok. Molde nám ukázalo recept, ale vieme, že to nebude jednoduché," uviedol podľa portálu voetbalcentraal.nl tréner Ajaxu Frank de Boer.

 

"Nastúpime v Celtic Parku, kde sa pokúsime uspieť. Musíme byť súdržní, s dostatkom energie a viery v dobrý výsledok. Veľkou zbraňou bude aj trpezlivosť," cituje oficiálna stránka európskej futbalovej únie (UEFA) slová kouča Celticu Ronnyho Deilu. "Ajax vždy produkoval dobrých hráčov, viacerí sú aj v súčasnom tíme. V posledných rokoch sme s nimi hrali často a tieto zápasy sme si užili. Dúfajme, že si budeme môcť vychutnať aj tento najbližší. V Amsterdame sme odohrali dobrý duel (2:2, pozn.), musíme si z neho vziať čo najviac pozitív. Ukázali sme, že ich môžeme potrápiť. Som presvedčený, že Ajax dokážeme zdolať," doplnil podľa scotsman.com kapitán Scott Brown.

 

Taliansky zástupca AC Fiorentina sa v I-skupine predstaví na trávniku švajčiarskeho lídra FC Bazilej. Zverenci portugalského trénera Paula Sousu, ktorý v lete zamieril do Florencie práve z bazilejského Štadióna sv. Jakuba, chcú svojmu súperovi vrátiť domácu prehru z úvodného hracieho kola (1:2). Fiorentina by si v prípade prehry skomplikovala situáciu v skupine, keďže momentálne má iba dvojbodový náskok pred duom Lech Poznaň a Belenenses Lisabon. "Hráme najlepší futbal v Taliansku, takže si musíme veriť. Stále ma bolí, že sme v minulej sezóne vypadli v semifinále Európskej ligy. Vo štvrtok chceme v Bazileji zvíťaziť. Náš tréner Paulo Sousa nám dodáva vieru, že môžeme zdolať kohokoľvek," vyhlásil podľa portálu football-italia.net Argentínčan Gonzalo Rodríguez. Spomenuté stretnutie bude pod slovenskou rozhodcovskou taktovkou. V úlohe hlavného arbitra povedie zápas Ivan Kružliak, ktorému na stranách pomôžu krajania Martin Balko a Ondrej Brendza a za bránkami Vladimír Vnuk s Máriom Vlkom. Ako štvrtého rozhodcu UEFA nominovala ďalšieho Slováka Tomáša Somolániho.

 

Srbský Partizan Belehrad odštartoval účinkovanie v skupinovej fáze EL dvoma víťazstvami, v ostatných dvoch dueloch L-skupiny však nezískal ani bod. So šiestimi bodmi má napriek tomu stále solídne vyhliadky na postup do jarnej vyraďovacej časti. Na "čierno-bielych" čaká vo štvrtok konfrontácia v holandskom Alkmaare, nad ktorým v polovici septembra doma zvíťazili 3:2. "Myslím si, že máme šancu na postup, najmä preto, že sa nám vracajú niektorí dôležití hráči. Možno je tu konečne sezóna, keď Partizan prežije zimu v európskych pohároch a dosiahne niečo veľké," skonštatoval pre Blic Sport niekdajší hráč Partizanu (1989-1993) a súčasný športový riaditeľ NK Maribor Zlatko Zahovič.

 

Pražská Sparta, ktorá v doterajšom priebehu K-skupiny získala šesť bodov za jedno víťazstvo a tri nerozhodné výsledky, môže už vo štvrtok oslavovať postup do šestnásťfinále. Stačí jej na to triumf v domácom prostredí nad gréckym Asterasom Tripoli a akýkoľvek bodový zisk Schalke 04 Gelsenkirchen v súboji s cyperským tímom APOEL Nikózia. Mužstvo z Letnej sa bude spoliehať aj na kanoniera Davida Lafatu, ktorý od svojho príchodu do Sparty v roku 2013 strelil v jedenástich stretnutiach skupinovej fázy EL úctyhodných deväť gólov.

 

"Nevedel som o tejto štatistike, ale je príjemné to zaregistrovať. Pre naše mužstvo je však najdôležitejšou prioritou spečatiť postup čo najskôr. Nechceme si to nechávať na záverečné hracie kolo," cituje 34-ročného rodáka z Českých Budějovíc web UEFA.com.

 

V F-skupine si zatiaľ veľmi dobre počína ďalší český klub Slovan Liberec. Severočesi, ktorým aktuálne patrí druhá priečka so ziskom siedmich bodov, sa vo štvrtok predstavia na trávniku portugalského Sportingu Braga.

 

Neúspešnému finalistovi ročníka 2010/2011 zabezpečí postup zo skupiny akékoľvek víťazstvo nad Libercom bez ohľadu na výsledok súbežne hraného stretnutia Olympique Marseille - FC Groningen. Zverenci trénera Jindřicha Trpišovského cez víkend v Synot lige zdolali favorizovanú Spartu Praha (1:0), víťazným gólom sa zaskvel 25-ročný legionár z DR Kongo Dzon Delarge. "Som veľmi spokojný, že sme získali tri body. Víťazstvo je dôležité pre celý Slovan. Pomôže to nášmu sebavedomiu pred štvrtkovým stretnutím v Európskej lige," vyhlásil pre oficiálnu stránku libereckého klubu niekdajší hráč DAC Dunajská Streda Delarge.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies