Ekvádor vyhlásil stav ohrozenia kvôli zvýšenej aktivite sopky Cotopaxi

NETKY.SK • 16 August 2015, 09:09 • 2 min
Ekvádor vyhlásil stav ohrozenia kvôli zvýšenej aktivite sopky Cotopaxi

QUITO - Ekvádorský prezident Rafael Correa vyhlásil v sobotu stav ohrozenia v súvislosti so zvýšenou aktivitou sopky Cotopaxi, ktorá leží len asi 70 kilometrov južne od metropoly Quito. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Vyhlasujeme stav ohrozenia v dôsledku neobvyklej aktivity hory Cotopaxi. Dúfajme, že všetko dobre dopadne a že vulkán nevybuchne," povedal prezident Correa počas sobotňajšieho prejavu k národu.

 

Opatrenie dovoľuje hlave štátu, aby okamžite mobilizovala bezpečnostné zložky po celej krajine. Vláda bude môcť efektívnejšie zmobilizovať finančné zdroje a blokovať zverejňovanie informácií týkajúcich sa Cotopaxi. Stav ohrozenia nesmie podľa ekvádorských zákonov trvať viac než 60 dní.

 

Sopka prejavuje známky obnovenej aktivity už od apríla. V piatok došlo na Cotopaxi k dvom menším výbuchom a vychrlený popol zasypal rozsiahle územie južne od metropoly Quito, čo vyvolalo obavy z možnej väčšej erupcie.

Miestne úrady preto preventívne evakuovali niekoľko okolitých obcí. Do provizórnych útulkov sa uchýlilo okolo 400 ľudí. Vláda uzavrela národný park Cotopaxi pre verejnosť a zakázala výstupy na vulkán, ktorý je obľúbeným cieľom horolezcov a turistov.

 

Snehom pokrytá, 5987 metrov vysoká Cotopaxi je jednou z najvyšších aktívnych sopiek sveta. Prípadná veľká erupcia by mohla ohroziť husto obývané oblasti Ekvádoru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies