Ekvádor preruší úsilie o sprostredkovanie kolumbijských mierových rozhovorov

NETKY.SK • 19 Apríl 2018, 06:49 • 2 min
Ekvádor preruší úsilie o sprostredkovanie kolumbijských mierových rozhovorov

QUITO - Ekvádor v stredu oznámil, že preruší úsilie o sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi kolumbijskou vládou a povstaleckou skupinou Národná oslobodzovacia armáda (ELN).

slovakia

left justify in out

Prezident Lenín Moreno tento krok odôvodnil pretrvávajúcimi "teroristickými" útokmi ELN aj napriek tomu, že rokuje o ukončení bojov. Ekvádorská vláda neskôr vo vyhlásení vysvetlila, že rozhodnutie prerušiť úsilie o sprostredkovanie rozhovorov je výsledkom náročnej situácie na severnej hranici s Kolumbiou.

V uplynulých dňoch boli krajiny vo rozpore o zodpovednosť za vlnu smrteľných útokov na vojenské stanovištia v Ekvádore a únosy troch novinárov odpadlíckou jednotkou demobilizovanej povstaleckej skupiny Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Minulý týždeň zabili únoscovia troch zamestnancov ekvádorských novín El Comercio, v utorok zase povstalci zverejnili video s dvomi novými civilnými zajatcami. Zatiaľ čo na hranici ekvádorským vojakom pomáha kolumbijská armáda, mnohí Ekvádorčania nechápu, prečo kolumbijský prezident Juan Manuel Santos nepriznal väčšiu zodpovednosť za násilie, ktoré sa v pohraničí deje.

"Prezident Santos chápe bolesť prezidenta Morena a Ekvádorčanov v dôsledku nedávnych tragických udalostí," vyjadrila sa v reakcii na rozhodnutie Ekvádoru kolumbijská ministerka zahraničia María Holguin. Ako uviedla vo vyhlásení, s mierovým procesom krajina plánuje pokračovať. "Kolumbijská vláda sa nevzdá vo svojom hľadaní mieru, ktorý, ako hovorí prezident Moreno, patrí nielen Kolumbii ale celému regiónu," dodala.

Formálne mierové rozhovory s ELN, ktorá nemá viac ako 2 000 bojovníkov, začala Kolumbia takmer okamžite po tom, ako v roku 2016 uzavrela mierovú dohodu s FARC. Rokovania však čelia od začiatku prekážkam, pričom dočasný pokoj zbraní medzi oboma stranami prestal platiť v januári a zatiaľ ho neobnovili. Okrem toho mocenská prázdnota, ktorú po sebe zanechala FARC dala priestor bojom o kontrolu nad odľahlými oblasťami na ekvádorsko-kolumbijskom pohraničí medzi odpadlíckymi bojovníkmi FARC, členmi ELN a silno ozbrojenými drogovými gangmi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona