Ekvádor predĺžil azyl zakladateľovi Wikileaks Assangeovi

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 15:20 • 2 min
Ekvádor predĺžil azyl zakladateľovi Wikileaks Assangeovi

ŠTOKHOLM - Po tom, čo súd v švédskom Štokholme v stredu potvrdil zatykač vydaný na zakladateľa projektu WikiLeas Juliana Assangea, mu Ekvádor predĺžil azyl.

slovakia

left justify in out

Ekvádorský minister zahraničia Ricardo Patino uviedol, že ho budú chrániť "tak dlho, ako bude treba". Assange sa už vyše dva roky ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne s cieľom vyhnúť sa vydaniu do Švédska. Vo Švédsku nie je formálne z ničoho obvinený, mal by však vypovedať v súvislosti s podozrením, že počas pobytu v Štokholme sa dopustil sexuálnych zločinov. Assange sa však obáva najmä toho, že Švédi konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie. 

 

Na základe medzinárodného zatykača Assangea koncom roka 2010 zadržali v Londýne, kde po prepustení na kauciu a neúspešnej snahe zabrániť vydaniu do Švédska našiel útočisko na zastupiteľskom úrade Ekvádora. V prípade opustenia misie by ho okamžite znova zadržali aj v prípade zrušenia zatykača, keďže v Británii porušil podmienky kaucie. Jeho právnici v Štokholme už avizovali podanie odvolania na vyššom súde, pričom trvajú na svojich argumentoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies