Ekvádor ochromil 24-hodinový generálny štrajk

NETKY.SK • 14 August 2015, 09:26 • 2 min
Ekvádor ochromil 24-hodinový generálny štrajk

QUITO - Dvadsaťštyrihodinový generálny štrajk širokej koalície odborárov, ekológov, predstaviteľov opozície a organizácií združujúcich domorodé obyvateľstvo vo štvrtok prakticky ochromil hlavné mesto Ekvádoru i provinčné metropoly. Demonštranti blokovali aj cesty vrátane úseku dôležitej dopravnej tepny - Panamerickej diaľnice, informovali svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Protest sa zaobišiel bež vážnejších konfliktov. Výnimkou bol neúspešný pokus polície vytlačiť demonštrantov pomocou slzotvorného plynu z Panamerickej diaľnice v blízkosti sopky Cotopaxi.

 

Generálny štrajk je namierený proti reforme ústavy, ktorá umožní ľavicovému prezidentovi Rafaelovi Correovi neobmedzené funkčné obdobie, ako aj proti zavedeniu dane z dedičstva a ďalším opatreniam vlády. Hovorca vládnucej koalície Alianza País vo štvrtok povedal, že reformou ústavy sa bude parlament zaoberať ešte tento rok.

 

Po desaťdňovom pochode dlhom viac ako 700 kilometrov dorazili v stredu do Quita členovia Konfederácie domorodých národov (CONAIE), aby sa pripojili k štrajku. Pred sídlo vlády v Quite zvolala demonštráciu provládna odborová centrála CUT. Polícia sa postavením zábran pripravila na oddelenie oboch táborov.

 

Correa, ktorého tretie funkčné obdobie končí v roku 2017, označil prvý generálny štrajk počas svojho doterajšieho osemročného vládnutia za destabilizačný manéver a obvinil z jeho organizovania krajnú pravicu.

 

"Tieto veci musia odmietnuť nie bezpečnostné sily, ale sami občania," povedal Correa o barikádach. "Malá skupina sa nám snaží vnútiť svoju politiku," dodal.

 

Correova popularita je výsledkom najmä štedrých vládnych výdavkov na sociálne zabezpečenie a infraštruktúru, ale momentálne dosahuje iba 45 percent, čo je historicky najnižšia úroveň.

 

Ekvádor je silne závislý od príjmov z predaja ropy, ktoré sa však tento rok prepadli kvôli nízkej cene tejto komodity. Domorodým obyvateľom sa nepáči, že Correa s nimi odmietol konzultovať banské a ťažobné projekty na ich územiach. Odborári odmietajú nový zákonník práce, ktorý podľa nich obmedzuje slobodu združovania a právo na protesty.

 

Predstaviteľ domorodých demonštrantov Carlos Pérez povedal, že štrajk sa neskončí, kým Correa nebude brať ohľad na sťažnosti občanov. "Ak sa nám nepodarí získať odpovede, sme pripravení pokračovať v proteste dva dni alebo aj 15 dní - až kým sa neotvoria hluché uši prezidenta Correu," citovala Péreza agentúra AP.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona