Ekvádor chce zabrániť vydaniu Assangea do Švédska

NETKY.SK • 2 August 2012, 06:49 • 2 min
Ekvádor chce zabrániť vydaniu Assangea do Švédska

Ekvádor chce zabrániť vydaniu Assangea do Švédska - Politika Ekvádor chce zabrániť vydaniu Juliana Assangea do Švédska, lebo je sklamaný, že škandinávska krajina odmietla návrh, aby vypočula zakladateľa internetovej stránky WikiLeaks na ekvádorskom veľvys

slovakia

left justify in out

img

Ekvádor chce zabrániť vydaniu Juliana Assangea do Švédska, lebo je sklamaný, že škandinávska krajina odmietla návrh, aby vypočula zakladateľa internetovej stránky WikiLeaks na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Vyhlásil to dnes ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patino.
      Assange sa skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne už šesť týždňov a čaká, ako ľavicová vláda prezidenta Rafaela Correu rozhodne o jeho žiadosti o azyl v Ekvádore. Predstavitelia tejto krajiny už skôr informovali, že svoje rozhodnutie o udelení azylu oznámia až po skončení XXX. letných olympijských hier v Londýne v polovici augusta.
      Aktivista, ktorý na stránke WikiLeaks zverejňoval tajné dokumenty Spojených štátov, ušiel 19. júna na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, aby sa vyhol vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočúvať pre obvinenia zo sexuálneho zneužitia.
      Assange sa podľa svojich slov obáva, že Švédsko ho vydá do Spojených štátov. Washington je na Assangea nahnevaný za zverejňovanie tajných diplomatických depeší na stránke WikiLeaks.
       Ekvádorský minister Patino vysvetlil, že Ekvádor pozval švédskych predstaviteľov na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, aby tam Assange vypočuli. To by bola pre bývalého počítačového hackera šanca vyhnúť sa vydaniu do Švédska.
      Patino sa však v stredu stretol s prezidentom Correom a potom novinárom pred prezidentským palácom povedal, že odmietnutie ponuky zo strany Švédska "situáciu ešte viac komplikuje".
      Minister neuviedol, či je teraz Ekvádor viac naklonený myšlienke poskytnúť Assangeovi politický azyl, ale vyhlásil, že jeho krajina sa bude rozhodnutím snažiť chrániť Assangeov život a jeho právo na slobodu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies