Ekopolis hľadá efektívne riešenia na hospodárenie s vodou medzi mladými ľuďmi

NETKY.SK • 17 Október 2017, 06:00 • 2 min
Ekopolis hľadá efektívne riešenia na hospodárenie s vodou medzi mladými ľuďmi

BANSKÁ BYSTRICA - Do 22. marca 2018 majú mladí ľudia s invenciou možnosť poslať Nadácii Ekopolis návrhy riešení pre osem zadaní samospráv, združení a firiem, ktoré majú vyriešiť ich problém s vodou.

slovakia

left justify in out

„Hľadáme zaujímavé riešenia na vytvorenie jazierka pre zvýšenie biodiverzity v priemyselnom areáli čistiarne odpadových vôd pri Banskej Bystrici, obnovu ramena rieky Hron pri Rudne, využitie prameňa v Košiciach či analýzu vzniku povodní v obci Utekáč,“ uviedla pre TASR Martina B. Paulíková z Nadácie Ekopolis.

 

Jednou z riešených situácií je aj revitalizácia jazierka v zámockom parku Hlohovec, ktoré je dnes zanedbané a samospráva mesta čaká na návrhy, ako upraviť okolie, vyriešiť prítok a odtok vody, dosiahnuť biologickú rovnováhu a celkovo kvalitu vody v jazere. Ďalšie zadanie sa týka udržateľného spôsobu hospodárenia s úžitkovou vodou v komunitnej záhrade vo Zvolene, ktorá sa nachádza v bývalých kasárňach na Balkáne.

 

Súťažiaci študenti a mladí ľudia do 30 rokov si môžu v rámci otvorenej kategórie vybrať konkrétne zadanie z navrhovaného zoznamu zadaní, ktoré sú zverejnené na webovej stránke www.sutazprevodu.sk. Môžu spracovať aj svoj vlastný nápad, ktorý bude mať inovatívny a inšpiratívny prínos pre zodpovedné hospodárenie s vodou. Súťažný návrh musí okrem popisu riešenia obsahovať aj rámcový odhad financií potrebných na realizáciu riešenia a vyhodnotenie rizík riešenia.

 

„V treťom ročníku pribudla nová súťažná kategória - študentské školské tímy, v rámci ktorej oceníme najlepšiu zo skupín študentov, ktorí prídu priamo na miesta problémov a pokúsia sa navrhnúť ich riešenie, pričom ho na konci víkendového workshopu aj predstavia miestnej komunite,“ dopĺňa Paulíková. Náklady na ich účasť na víkendových workshopoch pokryjú organizátori súťaže.

 

Do finále v rámci otvorenej kategórie postúpia najlepšie projekty, ktoré budú autori prezentovať pred odbornou porotou. Zapojené samosprávy a organizácie dostanú po skončení súťaže návrhy riešení a budú ich môcť využiť pre riešenie problémov s vodou tak, ako budú potrebovať. Nad 3. ročníkom súťaže Pre vodu prebral záštitu minister životného prostredia SR László Sólymos.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies