Ekonómovia vyzvali vlády na ukončenie éry daňových rajov

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 16:30 • 2 min
Ekonómovia vyzvali vlády na ukončenie éry daňových rajov

Londýn - Približne 300 ekonómov dnes vyzvalo vlády jednotlivých krajín, aby "spojili sily s cieľom ukončiť éru daňových rajov".

slovakia

left justify in out

Ako uviedli v otvorenom liste pred tohtotýždňovým medzinárodným protikorupčným summitom v Londýne, "existencia daňových rajov vôbec neprispieva k blahobytu vo svete a neslúži žiadnemu zmysluplnému účelu". Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

 

Ekonómovia vyzvali britského premiéra Davida Camerona, ktorý bude vo štvrtok (12.5.) protikorupčný summit hostiť, aby práve Británia prevzala vedenie v boji za zvýšenie daňovej transparentnosti. "Británia, ktorá je hostiteľom summitu a zároveň krajinou, pod ktorú spadá približne tretina z daňových rajov vo svete, má ideálnu príležitosť prevziať v tejto otázke vedenie," uviedli ekonómovia, medzi ktorými je okrem iných aj nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 2015 Angus Deaton.

 

Politikov upozornili, že na daňových rajoch najviac strácajú chudobné krajiny. Ako uviedol ekonóm Ha-Joon Chang z univerzity v Cambridge, "daňové raje v skutočnosti umožňujú firmám a niektorým jednotlivcom voziť sa na zvyšku ľudstva".

 

Očakáva sa, že na protikorupčnom summite by sa mali zúčastniť politici z približne 40 krajín sveta. Okrem nich sa očakávajú aj zástupcovia Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies