Ekonómovia v USA zatiaľ nečakajú skoré obmedzovanie nákupu aktív

NETKY.SK • 9 November 2013, 15:22 • 2 min
Ekonómovia v USA zatiaľ nečakajú skoré obmedzovanie nákupu aktív

WASHINGTON - Z 32 oslovených ekonómov 14 počíta so začatím obmedzovania rozsahu programu nákupu dlhopisov v marci.

slovakia

left justify in out

Americký trh práce vykázal za október nečakane dobré výsledky, viacerí ekonómovia však napriek tomu predpokladajú, že americká centrálna banka (Fed) ešte počká s obmedzovaním svojho programu nákupu dlhopisov, ktorého cieľom je podpora ekonomiky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

V ekonomike USA vzniklo v októbri 204.000 nových pracovných miest, pričom ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg počítali so vznikom len približne 120.000 nových pracovných pozícií.

K výraznému rastu došlo napriek odstávke vlády, ktorá trvala minulý mesiac dva týždne. To by mohlo naznačovať zlepšovanie situácie na trhu práce, čo je jedným z faktorov, ktorý banka sleduje pri rozhodovaní sa o ďalšom pokračovaní programu nákupu aktív. Podľa ekonómov však Fed pravdepodobne aj po týchto výsledkoch ešte pri súčasnom rozsahu programu zotrvá a obmedzovať ho začne najskôr v marci budúceho roka.

Väčšina z 32 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg uviedla, že Fed rozhodne o obmedzení nákupu dlhopisov v marci, prípadne v apríli, pričom rozsah nákupu dlhopisov by mal znížiť na 70 miliárd USD (52,12 miliardy eur) mesačne. V súčasnosti dosahuje program nákupu aktív mesačne hodnotu 85 miliárd USD.

Ekonómovia tak ponechali v platnosti svoj odhad z polovice októbra. Aj vtedy počítali so začatím obmedzovania programu na podporu ekonomiky najskôr v marci a rovnako odhadovali, že hodnota nákupu dlhopisov klesne na 70 miliárd USD mesačne.

Fed po svojom dvojdňovom zasadnutí 30. októbra oznámil, že zatiaľ ponecháva svoj program nákupu dlhopisov nezmenený, nakoľko "potrebuje viac dôkazov, že ekonomický progres je udržateľný". Ako uviedol Stephen Stanley, hlavný ekonóm finančnej spoločnosti Pierpont Securities v Stamforde (Connecticut), najnovšie údaje z trhu práce pravdepodobne stále nie sú dostatočné na to, aby presvedčili vedenie Fedu pristúpiť v najbližšom čase k obmedzovaniu programu.

Z 32 oslovených ekonómov 14 počíta so začatím obmedzovania rozsahu programu nákupu dlhopisov v marci, zatiaľ čo deväť sa domnieva, že by to mohlo byť v januári. Iba päť predpokladá takýto krok zo strany Fedu už v decembri, naopak, zostávajúci štyria posúvajú termín až na apríl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies