Ekonómovia sú stále viac presvedčení, že Grécko eurozónu opustí

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 18:34 • 2 min
Ekonómovia sú stále viac presvedčení, že Grécko eurozónu opustí

LONDÝN - S rizikom, že Grécko eurozónu opustí, počíta stále viac ekonómov, pričom prvýkrát sa stalo, že pravdepodobnosť Grexitu je podľa ekonómov vyššia než možnosť zotrvania Grécka v eurozóne. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Štáty eurozóny dali Grécku čas do nedele 12. júla, aby prišlo s dôveryhodným návrhom reforiem výmenou za ďalší úver, ktorý umožní krajine vyhnúť sa bankrotu a udržať sa v eurozóne. Podľa ekonómov však vzhľadom na vývoj v ostatných mesiacoch a najmä posledných dvoch týždňoch, keď grécky premiér Alexis Tsipras zaskočil veriteľov referendom o prijatí ich podmienok, riziko Grexitu výrazne vzrástlo.

 

Agentúra Reuters dnes v súvislosti s možným Grexitom oslovila 57 ekonómov. Podľa nich pravdepodobnosť, že Grécko opustí eurozónu, je 55-%. Prvýkrát za niekoľko rokov, čo agentúra Reuters kládla túto otázku, sa stalo, že pravdepodobnosť odchodu Grékov z menovej únie je podľa ekonómov vyššia než pravdepodobnosť, že v nej zostanú.

 

S Grexitom už potichu počítajú banky aj finančné trhy. To naznačil len slabý pokles kurzu eura tento týždeň a výnosy z dlhopisov periférnych štátov eurozóny ako Portugalsko či Španielsko dokonca mierne klesli.

 

"Dohoda je stále možná, najmä ak grécka vláda príde s novými návrhmi a nebude trvať na odpísaní nominálnej hodnoty dlhu," povedal Johannes Mayr z banky BayernLG. Voči zníženiu dlhu je najmä Nemecko, ktoré je najväčším európskym veriteľom Grécka. Dnes tento postoj zopakoval hovorca nemeckého ministerstva financií, ktorý uviedol, že Berlín odmieta opatrenia, ktoré by viedli k zníženiu súčasnej hodnoty gréckeho dlhu.

 

Ak sa Grécku nepodarí do nedele veriteľov presvedčiť, urobí ďalší krok smerom k odchodu z eurozóny, pričom nasledujúcim kľúčovým dňom, ktorý by mal rozhodnúť, bude 20. júl, keď Atény majú splatiť dlh voči Európskej centrálnej banke (ECB). A čo sa týka rizika nesplatenia tohto dlhu, ekonómovia s tým počítajú na 60 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona