Ekonómovia: Deficit rozpočtu prekročí 3%!

NETKY.SK • 25 Október 2013, 14:55 • 2 min
Ekonómovia: Deficit rozpočtu prekročí 3%!

BRATISLAVA - Deficit verejných financií by podľa ekonómov mal v tomto roku dosiahnuť vyše 3,1 % hrubého domáceho produktu.

slovakia

left justify in out

Skončil by tak tesne nad trojpercentnou maastrichtskou hranicou a taktiež nad aktuálnym cieľom rezortu financií, ktorým je stlačenie schodku pod 3 % výkonu ekonomiky. Vyplýva to z októbrovej ankety Klubu ekonomických analytikov. Svoje odhady deficitu a dlhu v nej poskytlo 14 z 34 členov klubu, ktorými sú ekonomickí analytici z nevládneho sektora. 

V budúcom roku by mal deficit podľa nich už pod trojpercentnú hranicu klesnúť. Verejný dlh by sa tak mal v roku 2013 udržať tesne pod 55 % hrubého domáceho produktu a v budúcom roku tesne pod 57 %, pričom túto hranicu by mohol prelomiť v roku 2015. 

Ako upozornili viacerí analytici, neistotu do odhadov vnášajú očakávané zmeny v súvislosti so zavedením nových účtovných pravidiel ESA2010, ktoré by mali vstúpiť do platnosti v počas roka 2014. Nové pravidlá by mohli zvýšiť hodnoty dlhu a deficitu za rok 2013 a následne aj prezentované odhady za roky 2014 a 2015. 

Ak sa splnia očakávania analytikov, bude musieť vláda po prekročení hranice dlhu 55 % v roku 2014 na základe zákona o rozpočtovej zodpovednosti najneskôr v priebehu roka 2015 viazať 3 % z výdavkov štátneho rozpočtu. Súčasne bude musieť vláda ako aj obce a vyššie územné celky najneskôr v roku 2016 zmraziť rast výdavkov. Ak by sa v roku 2015 prekročila hranica dlhu na úrovni 57 %, bude musieť vláda ako aj obce a vyššie územné celky pripraviť na rok 2017 vyrovnaný alebo prebytkový rozpočet. 

Ekonómovia v októbrovej ankete vyberali aj opatrenia, ktoré by podľa nich najviac prospeli dlhodobej udržateľnosti verejných financií na Slovensku. Svoje odpovede poskytli deviati analytici. Zaradili medzi ne najmä zníženie budúcich výdavkov na dôchodky, privatizáciu, zníženie stimulov a dotácií súkromným firmám, spoluúčasť v zdravotníctve a pružnejšie pracovné právo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona