Ekonomiky V4 budú v rokoch 2011 a 2012 pokračovať v oživovaní

NETKY.SK • 26 Máj 2011, 10:13 • 2 min
Ekonomiky V4 budú v rokoch 2011 a 2012 pokračovať v oživovaní

Ekonomiky V4 budú v rokoch 2011 a 2012 pokračovať v oživovaní

slovakia

left justify in out

Ekonomiky krajín Vyšehradskej štvorky (V4) budú tento aj na budúci rok pokračovať v relatívne výraznom oživovaní. Najrýchlejší rast v regióne zaznamenajú Slovensko a Poľsko, uvádza sa v aktuálnej prognóze Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
      Tempo rastu hrubého domáceho produkt (HDP) Slovenska by sa podľa OECD malo po vlaňajších 4 % tento rok spomaliť na 3,6 %. Na budúci rok sa zasa zrýchli na 4,4 %.
      Motorom expanzie slovenskej ekonomiky v roku 2011 budú vysoký zahraničný dopyt a firemné investície. Dopyt domácností však utlmí úsporný vládny balík na konsolidáciu verejných financií a pretrvávajúco vysoká nezamestnanosť. Rast v roku 2012 bude podľa OECD vyváženejší. Jednou z hlavných príčin bude zlepšenie situácie na trhu práce.
      Poľská ekonomika bude v najbližších rokoch rásť takmer 4-% tempom - v roku 2011 o 3,9 % a v roku 2012 o 3,8 %. Motorom rastu v tomto roku sú investície do infraštruktúry - niektoré sú spolufinancované z fondov Európskej únie (EÚ) a časť z nich súvisí z Majstrovstvami Európy vo futbale, ktoré sa budú konať v roku 2012. OECD počíta tiež s robustným domácim dopytom a oživením firemných investícií v roku 2012.
      Tempo rastu maďarskej ekonomiky sa tento rok zrýchli na 2,7 % a na budúci rok na 3,1 % z 1 % vlani. Podporia ho export a rast domáceho dopytu, aj keď fiškálna konsolidácia bude brzdiť jeho expanziu.
      Reformný program maďarskej vlády, predložený začiatkom tohto roka, je podľa OECD "krokom správnym smerom". "Implementácia štrukturálnych reforiem na konsolidáciu verejných financií je ďalším nevyhnutným krokom na zvýšenie dôvery trhu a vydláždi cestu k zdravému rastu." Hlavným rizikom ohrozujúcim aktuálny výhľad je, že vláda nedotiahne do konca fiškálnu konsolidáciu a štrukturálne reformy.
      Česká ekonomika by mala v roku 2011 vzrásť o 2,4 %. Motorom rastu bude predovšetkým vysoký zahraničný dopyt, pričom domácu spotrebu utlmí vládny program fiškálnej konsolidácie. Tempo rastu by sa malo na budúci rok zrýchliť na 3,5 % vďaka zvýšeniu spotreby.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies