Ekonomiku čaká revolúcia, internet vecí mení výrobu, energetiku či poistenie

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 10:47 • 2 min
Ekonomiku čaká revolúcia, internet vecí mení výrobu, energetiku či poistenie

BRATISLAVA - Celú ekonomiku čaká v najbližších rokoch ďalšia revolúcia. Prináša ju internet vecí, ktorý má praktické využitie v mnohých oblastiach od logistiky až po poisťovníctvo. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV výkonný riaditeľ spoločnosti Softec Peter Morávek.

slovakia

left justify in out

„Internet vecí má tri stavebné prvky. Sú to senzory, ktorých úlohou je v teréne merať výskyt nejakých udalostí. Je to konektivita, čiže prenos údajov z týchto senzorov na nejaké centrálne miesto a platforma alebo systém, ktorý riadi celú výmenu údajov. Dôležité je využitie údajov v reálnom čase, aby sa dalo zareagovať hneď na to, čo sa deje na mieste, kde sú tie senzory. Údaje sa vyhodnocujú a následne aplikujú do praxe,“ zdôraznil Morávek.

 

Internet vecí sa najviditeľnejšie presadzuje vo výrobe prostredníctvom digitalizácie a robotizácie. V energetike sa pretavuje do konceptu „smart grids, smart cities“, chytrých sietí a miest. Veľký potenciál má aj v poisťovníctve, kde napríklad prináša zmenu oceňovania poistenia. „Napríklad pri poistení áut išlo doteraz o štatistické vyhodnotenie rizikovosti. Pokiaľ by auto malo senzory vyhodnocujúce spôsob jazdy šoféra, mohla by sa mu poistka ušiť na mieru. Pre toho, kto jazdí bezpečne, by mohla byť lacnejšia. Už dnes sú bežne dostupné zariadenia, ktoré nie je problém namontovať do auta. Nie je to ani investične náročné,“ dodal Morávek.

 

V oblasti zdravotníctva vidno dve smerovania do budúcnosti. „Jednak je to prevencia, aby boli občania zdraví. Na to slúžia mnohé detekčné zariadenia, fit náramky, kde odporúčajú nejaké správanie, aby boli ľudia zdravší a tým si zabezpečujú prevenciu. Druhý smer je pri liečbe, že lekári si zdieľajú informácie o pacientovi. Dá sa aj vďaka tomu v prípade krízových situácií okamžite kontaktovať lekára,“ vysvetlil Morávek.

 

Vo svete sú už prostredníctvom internetu vecí prepojené miliardy subjektov a jeho rozvoj rýchlo napreduje. „Tieto systémy sú bezpečné, dajú sa postaviť na overených štandardoch, niet sa čoho obávať. Oprávnenou otázkou je ochrana osobných údajov, ale verím, že väčšinou je to pre klientov ošetrené priamo v zmluvnom vzťahu,“ uzavrel Morávek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies