Ekonomika za vojny mala silnú menu, pracovné miesta, no aj veľké zásahy štátu

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 11:03 • 2 min
Ekonomika za vojny mala silnú menu, pracovné miesta, no aj veľké zásahy štátu

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika počas 2. svetovej vojny mala relatívne silnú a stabilnú menu, klesajúcu nezamestnanosť.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane však zásahy štátu do jej fungovania dosahovali absurdné rozmery. Povedala pre TASR Marína Zavacká z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). „Napríklad, keď zakázali židom zamestnávať slúžky, zostali odrazu stovky dievčat bez zamestnania. Preto úradne nariadili slovenským stredostavovským rodinám zamestnávať pomocnicu v domácnosti, bohatším aj dve. Ak si gazdiná nevybrala sama, bola jej pomocnica do bytu úradne pridelená. Za vyhýbanie sa tejto povinnosti hrozili vysoké pokuty, dokonca aj väzenie,“ vysvetlila Zavacká. Nezamestnanosť však klesala aj iným spôsobom, typickým pre vojnu. „Po odchode časti dospelých mužov na práce do Nemecka a na Východný front sa uvoľnilo množstvo pracovných miest,“ dodala Zavacká.

 

Mena Slovenského štátu, koruna slovenská, mala relatívne vysoký kurz voči nemeckej marke. Podľa Zavackej bol kurz umelo nadhodnotený a koruna mala na čiernom trhu úplne inú cenu. „Hospodárske výsledky rástli už za ČSR, koncom 30. rokov po odznení krízy. Navyše vojnové ohrozenie stimulovalo investície do zbrojnej výroby v tyle – teda na Slovensku. Následne aj rozvojom zbrojárstva sa Slovensko viezlo na vlne vojnovej konjunktúry, ktorá však mohla trvať, len kým bola Nemecká ríša schopná a ochotná platiť,“ zdôraznila historička s tým, že už podpisom takzvanej Ochrannej zmluvy a jej tajných dodatkov v marci 1939 sa Slovensko zaviazalo prispôsobovať nielen zahraničnú politiku, ale aj hospodárstvo záujmom Nemeckej ríše.

 

Veľké zásahy štátu do ekonomiky znamenali aj živnú pôdu pre korupciu a klientelizmus. Prispela k tomu aj konfiškácia židovského majetku. „Tým si množstvo ľudí, nehanbiacich sa obohatiť sa aj na krádeži, zo dňa na deň vylepšilo životnú úroveň. Realitou boli aj neustále direktívne zásahy štátu do ekonomiky, poštátňovanie, dosadzovanie do úradov po politickej linke, obrovský nárast korupcie, vytunelovanie podnikov pri arizácii a podobne. O týchto problémoch svedčia samotné ľudácke dokumenty, pretože sa aj medzi sebou neustále na to sťažovali,“ uzavrela Zavacká.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies