Ekonomika USA vzrástla v 3. štvrťroku o 3,1 %

NETKY.SK • 21 December 2012, 08:07 • 2 min
Ekonomika USA vzrástla v 3. štvrťroku o 3,1 %

Ekonomika USA vzrástla v 3. štvrťroku o 3,1 % - Svet Americká ekonomika rástla v 3.

slovakia

left justify in out

img

Americká ekonomika rástla v 3. štvrťroku podstatne rýchlejšie, než sa očakávalo, informovala agentúra Bloomberg. Príčinami sú vyššie výdavky spotrebiteľov, prvý nárast výdavkov federálnej vlády a lokálnych vlád po troch rokoch a zníženie obchodného schodku.
      Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v trojmesačnom období od júla do konca septembra medziročne zvýšil o 3,1 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu vo svojom treťom a konečnom odhade. Ministerstvo ešte v novembri počítalo s tým, že tempo rastu dosiahlo len 2,7 %. Analytici v priemere očakávali rast na úrovni 2,8 %.
      Rast bol viac než dvojnásobný v porovnaní s 1,3-% zvýšením v 2. kvartáli. Očakáva sa však, že škody spôsobené hurikánom Sandy a neistota týkajúca sa takzvaného fiškálneho útesu spomalia ekonomiku vo 4. kvartáli (október-december). Mnoho analytikov prognózuje, že tempo rastu v prebiehajúcom štvrťroku klesne až na 1,5 %.
      Spotrebiteľské výdavky sa v období od júla do konca septembra medziročne zvýšili o 1,6 % po 1,5-% raste v 2. štvrťroku. Predchádzajúci odhad ministerstva obchodu počítal v 3. kvartáli len s 1,4-% zvýšením. Nákupy domácností pridali k rastu 1,12 percentuálneho bodu. Schodok zahraničného obchodu sa znížil, čo pridalo k rastu 0,38 percentuálneho bodu. Dovoz klesol o 0,6 % a bolo to jeho prvé zníženie za tri roky.

Zdroj: TASR/AP, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona