Ekonomika USA v 1. štvrťroku vzrástla o 1,8 %

NETKY.SK • 27 Máj 2011, 07:38 • 2 min
Ekonomika USA v 1. štvrťroku vzrástla o 1,8 %

Ekonomika USA v 1. štvrťroku vzrástla o 1,8 %

slovakia

left justify in out

Americká ekonomika v 1. kvartáli 2011 medziročne vzrástla o 1,8 %, čo je menej, než sa očakávalo. Hlavnou príčinou sú nižšie spotrebiteľské výdavky, informovalo americké ministerstvo obchodu.
      Ministerstvo tak potvrdilo svoj prvý odhad spred mesiaca. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však predpokladali, že reviduje tempo rastu na 2,2 %. Na porovnanie: v poslednom kvartáli 2010 dosiahlo medziročné tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov 3,1 %.
      Hlavnými príčinami spomalenia je len polovičné zvýšenie spotrebiteľských výdavkov v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, pokles vládnych výdavkov a nárast dovozu, ktorý prehĺbil deficit obchodnej bilancie.
      Väčšina ekonómov očakáva, že rast v prebiehajúcom kvartáli (do konca júna) bude len o niečo rýchlejší než v prvom. Spotrebiteľské výdavky obmedzujú vysoké ceny benzínu, slabé zvyšovanie miezd a zlá situácia na realitnom trhu. Podľa analytikov by tempo rastu mohlo akcelerovať približne na 2,5 %. Za celý tento rok by malo dosiahnuť asi 3 %, čo je len mierne viac než vlani, keď sa HDP zvýšil o 2,9 %.
      Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadá v USA až 70 % ekonomickej aktivity, v 1. kvartáli medziročne vzrástli o 2,2 %, a nie o 2,7 %, ako ministerstvo obchodu uvádzalo pred mesiacom. Na porovnanie: vo 4. kvartáli 2010 sa zvýšili o 4 %.
      Vládne výdavky klesli o 5,1 %. Export síce vzrástol o 9,2 %, ale import sa zvýšil až o 9,5 %, čo spôsobilo prehĺbenie schodku obchodnej bilancie.
Zdroj: TASR/DPA, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona