Ekonomika SR v tomto roku porastie o 3,3 %, ovplyvniť ju môže aj Japonsko

NETKY.SK • 30 Marec 2011, 07:35 • 2 min
Ekonomika SR v tomto roku porastie o 3,3 %, ovplyvniť ju môže aj Japonsko

Ekonomika SR v tomto roku porastie o 3,3 %, ovplyvniť ju môže aj Japonsko

slovakia

left justify in out

Národná banka Slovenska (NBS) po troch mesiacoch mierne zvýšila svoj odhad tohtoročného rastu slovenskej ekonomiky. Podľa jej aktuálnej prognózy by mala vzrásť o 3,3 %, zatiaľ čo v decembri 2010 jej ešte predpovedala 3-% rast.
"Vo vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) prevládajú riziká smerom hore. Očakáva sa realizácia infraštruktúrnych projektov, čo by ťahalo ekonomiku nahor. Čo ju však môže ťahať nadol, sú ďalšie konsolidačné opatrenia vlády, ktoré ešte nie sú zakomponované v našej predikcii," priblížila dnes generálna riaditeľka odboru menovej politiky NBS Renáta Konečná.
Vývoj HDP tiež môže obojstranne ovplyvniť aj situácia v Japonsku. "Tieto udalosti nie sú zakomponované v predikcii, lebo panuje veľká neistota z hľadiska rizík. Japonsko totiž môže na našu ekonomiku pôsobiť aj prorastovo, aj smerom na pokles HDP, a to je momentálne ťažko odhadnúť. Záleží to od toho, ako dlho bude trvať výpadok našej produkcie z hľadiska dodávky komponentov a ako sa naši partneri budú podieľať na rekonštrukcii japonskej ekonomiky," vysvetlila Konečná.
Riziko prognózy predstavuje tiež vývoj cien ropy v súvislosti s geopolitickou situáciou v severnej Afrike a na Blízkom východe. V porovnaní s decembrovou prognózou predpokladá NBS výrazné vyššiu úroveň jej cien.
NBS súčasne zvýšila svoj odhad rastu HDP pre rok 2012 z decembrových 4 % na 4,5 %. Pre rok 2013 očakáva 5,2-% rast.
V porovnaní s decembrom 2010 centrálna banka očakáva o niečo pomalší rast cien meraný jednotnou európskou metodikou, a to 3,8 %. "V otázke rastu spotrebiteľských cien prevládajú riziká smerom nahor - vývoj cien ropy, energie, ako aj zlepšenie situácie na trhu práce. Smerom nadol je to nižší dopyt domácnosti a stagnácia cien cigariet napriek vyššej spotrebnej dani," priblížila Končená. Pre rok 2012 aj 2013 odhaduje NBS infláciu na úrovni 2,9 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies