Ekonomika SR v tomto roku porastie len vtedy, ak sa zotaví nemecká

NETKY.SK • 15 Február 2013, 08:19 • 2 min
Ekonomika SR v tomto roku porastie len vtedy, ak sa zotaví nemecká

Ekonomika SR v tomto roku porastie len vtedy, ak sa zotaví nemecká - Slovensko Bankoví analytici podmieňujú rast slovenskej ekonomiky v tomto roku zotavením nemeckého hospodárstva. Niektoré tamojšie prieskumy naznačujú, že by mohlo dôjsť k oživeniu význam

slovakia

left justify in out

img

Bankoví analytici podmieňujú rast slovenskej ekonomiky v tomto roku zotavením nemeckého hospodárstva. Niektoré tamojšie prieskumy naznačujú, že by mohlo dôjsť k oživeniu významných partnerov slovenských výrobcov už počas 1. polroka 2013. "Ak sa to však nepotvrdí, bude aj doterajší odhad rastu ekonomiky Slovenska okolo 1 %, žiaľ, iba nenaplneným očakávaním," informoval dnes analytik ČSOB Marek Gábriš.

Podľa údajov Štatistického úrad (ŠÚ) SR spomalila slovenská ekonomika svoj medziročný rast počas 4. štvrťroka 2012 na 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), hoci ešte počas predchádzajúcich troch mesiacov narástla medziročne o 2,1 %. Trh podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Slovakia očakával v závere minulého roka rast o 1,5 %. "Aj v dôsledku slabšieho záveru roka sa v roku 2012 rast HDP v priemere spomalil na 2,0 %," uviedol Koršňák.

Ako informoval makroekonóm spoločnosti VÚB Andrej Arady, slovenská ekonomika si na konci vlaňajška prekvapivo udržala rast aj napriek poklesu ekonomík okolitých krajín, ako aj nemeckého hospodárstva. Pritom vývoj na slovenskom trhu práce naznačuje výraznejšie spomalenie ekonomiky SR, než o akom informoval ŠÚ SR. "Okrem spomalenia ekonomickej aktivity však na jeseň minulého roka oslabili pracovný trh aj zmeny v Zákonníku práce, ktoré zrejme urýchlili presakovanie spomalenia ekonomiky do pracovného trhu," konštatoval Arady.

Analytikov prekvapil aj pokles HDP iných krajín Európskej únie (EÚ) počas posledných troch mesiacov 2012. Nemecká ekonomika klesla medzištvrťročne o 0,6 % a francúzska o 0,3 %. Vývoj bol negatívny aj v susedných krajinách. "Medziročné tempo poklesu sa prehĺbilo v Maďarsku aj Českej republike, keď dosiahlo v Česku -1,7 % a v Maďarsku až -2,7 %," zdôraznil Martin Baláž zo Slovenskej sporiteľne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona