Ekonomika SR nepotrebuje rady akademikov, nájde si svoju vlastnú cestu

NETKY.SK • 20 September 2010, 11:22 • 2 min
Ekonomika SR nepotrebuje rady akademikov, nájde si svoju vlastnú cestu

Ekonomika SR nepotrebuje rady akademikov, nájde si svoju vlastnú cestu - Slovensko Slovenská ekonomika nepotrebuje pre svoj rast rady akademikov, ale priestor pre využitie špecifických podnikateľských znalostí. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave

slovakia

left justify in out

img

Slovenská ekonomika nepotrebuje pre svoj rast rady akademikov, ale priestor pre využitie špecifických podnikateľských znalostí. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to upozornil nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu profesor Edmund Strother Phelps.
"Ekonomika a biznis si nájde sám cestu, ktorou sa uberať a najlepšie príležitosti, ktoré využiť. Každý podnikateľ má svoje špecifické know-how, ktoré ostatní nemajú. A práve tieto vysoko špecifické znalosti sú často neformálne a ide o určité poznatky, ktoré majú iba ľudia v teréne. Tieto poznatky slúžia ako základ, ktorý vedie k ďalším zmenám. Preto by som Slovensku neodporúčal, aby ste sa radili radami akademikov, pretože jednotlivé podnikateľské subjekty a biznis si nájdu najlepšiu cestu, ktorou sa uberať," konštatoval E. Phelps.
Podľa Phelpsa podnikateľská ekonomika dokáže sama využiť čo najlepšie svoj potenciál, poznatky a nie až tak zreteľné možnosti. "Je potrebné skúšať a vyvíjať iné veci, inak by sme už museli nasledovať vyšliapanú cestu, napríklad po vzore Nemecka a robiť určité veci iba mechanicky, aby sme sa udržali na určitej úrovni obchodu. Pritom by nedochádzalo k skutočným aktivitám. Nedali by sme šancu, aby sme sa uberali vpred a aby sme zažívali zaujímavé veci," zdôraznil.
Profesor Phelps je štvrtým nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu, ktorý v rámci programu Nobel Prize Lecture Series navštívil Slovensko. Za posledné dva roky navštívili túto krajinu taktiež Robert J. Aumnann, Edward C. Prescott a A. Mundell. Prednáška profesora Phelpsa sa uskutoční dnes na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. Organizujú ju občianske združenie Virtual Scientific Laboratories, Ekonomická univerzita v Bratislave a Nadácia Tatra banky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona