Ekonomika Slovenska ožila, zamestnanci firiem by mali dostať vyššie koncoročné odmeny

NETKY.SK • 22 Október 2015, 11:05 • 2 min
Ekonomika Slovenska ožila, zamestnanci firiem by mali dostať vyššie koncoročné odmeny

BRATISLAVA - Oživenie ekonomiky, ktoré sa pozitívne prejavilo aj na raste trhu práce, by sa malo premietnuť aj vo vyšších koncoročných odmenách zamestnancov. Tvrdí to personálno-poradenská spoločnosť McRoy Slovakia.

slovakia

left justify in out

Slovenské firmy by tak mali byť v závere roka k zamestnancom štedrejšie. Podľa McRoy Slovakia im to umožňujú aj zlepšujúce sa hospodárske výsledky. "Podľa rýchleho anonymného prieskumu medzi našimi klientmi môžeme povedať, že koncoročné odmeny by v tomto roku mohlo vyplatiť 34 % firiem, čo je o približne 5 % viac než vlani," uviedla v správe pre médiá podpredsedníčka predstavenstva spoločnosti Jana Mesárová. Ide pritom o odmeny mimo 13. platu, ktorý býva pevne zakotvený v pracovnej či kolektívnej zmluve.

 

Priemerná výška vyplatenej koncoročnej odmeny by sa mala odvíjať od mzdy zamestnanca, pohybovať by sa mala najčastejšie v intervale 50 % až 80 % z priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Vyššie odmeny budú podľa McRoy Slovakia vyplácať predovšetkým veľké spoločnosti pôsobiace v odvetviach s vyššou pridanou hodnotou, najmä z telekomunikačného, finančného, energetického a IT sektora. V ich prípade by odmeny mali dostať až dve tretiny zamestnancov. Nižšie odmeny by mali byť v spoločnostiach pôsobiacich v menej sofistikovaných odvetviach, najnižšie by mali byť v agrosektore či stavebníctve, kde s nimi môže počítať aj najmenej zamestnancov.

Z pohľadu regionálneho rozdelenia sú na tom, čo sa týka odmien, najlepšie Bratislavský a Košický kraj. Najhoršie sú na tom Banskobystrický a Prešovský kraj.

 

Priemerná výška koncoročnej odmeny by sa pritom mala v tomto roku podľa McRoy Slovakia pohybovať na úrovni okolo 850 eur, čo je o vyše 10 eur viac než pred rokom. "V porovnaní s priemernou mzdou v hospodárstve ide o pomerne vysokú sumu, čo je spôsobené tým, že odmeny vyplácajú najmä spoločnosti, v ktorých je priemerná mzdová úroveň vyššia. Ďalším faktorom, na ktorý netreba zabúdať je, že odmeny vo väčšej miere dostávajú ľudia z manažmentu, než tí na menej kvalifikovaných pozíciách," vysvetlila Mesárová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies