Ekonomika regiónu OECD aj eurozóny je stabilná

NETKY.SK • 10 August 2015, 13:42 • 2 min
Ekonomika regiónu OECD aj eurozóny je stabilná

PARÍŽ - Hospodársky rast Nemecka, Francúzska, Talianska aj eurozóny ako celku je stabilný. Ale americká a britská ekonomika začínajú vykazovať známky spomaľovania a z Brazílie a Číny už prichádzajú jasné signály, že ich hospodárstvo stráca tempo. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), zostal v júni na májovej úrovni 100 bodov, čo poukazuje na stabilný rast ekonomiky regiónu OECD.

 

Ani CLI eurozóny ako celku sa v júni nezmenil a už štyri mesiace sa drží na rovnakej úrovni 100,7 bodu. CLI Nemecka a Talianska pritom stagnoval (nemecký zostal na úrovni 100 bodov a taliansky na úrovni 100,9 bodu), zatiaľ čo francúzsky indikátor mierne vzrástol na 100,8 bodu zo 100,7 bodu v máji.

 

Júnový prieskum však ukázal, že CLI Spojených štátov, ktorý sa od februára pohybuje pod hranicou 100 bodov, sa v júni znížil na 99,4 bodu z májových 99,5 bodu a britský CLI klesol na 99,8 bodu z 99,9 bodu.

 

Vyhliadky čínskej ekonomiky sa zhoršujú tiež a "stabilne", o čom svedčí postupné znižovanie hodnoty príslušného ukazovateľa v júni na 97,4 bodu z 97,5 bodu v máji, 97,6 bodu v apríli a 97,7 bodu v marci. Hodnota brazílskeho ukazovateľa v sledovanom mesiaci klesla na 98,8 bodu z 99 bodov v máji.

 

Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok aj pre jednotlivé členské štáty OECD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies