Ekonomika nestojí na jednom PPP projekte, ktorý bol zle pripravený

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:33 • 2 min
Ekonomika nestojí na jednom PPP projekte, ktorý bol zle pripravený

Ekonomika nestojí na jednom PPP projekte, ktorý bol zle pripravený - Slovensko Oživenie slovenskej ekonomiky nestojí a nepadá na jednom PPP projekte, ktorý ani nebol kvalitne pripravený. Inak by sa sedemkrát nepredlžoval čas, kedy mal investor dodať podkl

slovakia

left justify in out

img

Oživenie slovenskej ekonomiky nestojí a nepadá na jednom PPP projekte, ktorý ani nebol kvalitne pripravený. "Inak by sa sedemkrát nepredlžoval čas, kedy mal investor dodať podklady," uviedla v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
      Reagovala tak na kritiku rozhodnutia ministra dopravy Jána Figeľa (KDH), ktorý sa rozhodol nepredlžovať ďalej súkromnému investorovi termín na finančné uzavretie projektu výstavby vybraných úsekov diaľnice D1. Tento termín vypršal na konci augusta a jeho nedodržaním zmluva o realizácii projektu exspirovala.
      Radičová pripomenula, že v celom projekte je problém aj s jeho vplyvom na životné prostredie, kvôli ktorému sa do neho zatiaľ finančne nezapojila Európska únia (EÚ). Šéfka vládneho kabinetu však trvá na tom, že výstavba diaľnic na Slovensku bude pokračovať. "Presúvame zdroje v rámci štátneho rozpočtu, zdroje v rámci priorít eurofondov, ktoré máme k dispozícii a v prípade nutnosti sa budeme obracať aj na súkromných investorov," priblížila. Ich účasť však podľa nej musí byť za výhodnejších podmienok, ako to bolo doteraz.
      Predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Robert Fico, za ktorého vlády sa spúšťala výstavba diaľnic cez PPP projekty, však tvrdí, že aktuálnym rozhodnutím nový kabinet ich budovanie prakticky zastavil. "Nemáte predstavu, ako budete financovať diaľnice," vytkol Radičovej v diskusii.
      Toto rozhodnutie môže podľa neho poškodiť slovenskú ekonomiku, pretože v priebehu nasledujúcich troch rokov príde o investíciu za 2,4 miliardy eur, ktorá mala zamestnať tisíce ľudí. Zo stavebných prác mal navyše štát získať každý rok len na dani z pridanej hodnoty okolo 120 miliónov eur. Radičová podľa expremiéra nehovorí pravdu o alternatívnom financovaní diaľnic, pretože samotné ministerstvo dopravy má budúci rok prísť v rozpočte o 400 miliónov eur a v eurofondoch pridelených v aktuálnom období SR tiež nie je dostatok zdrojov na tento účel.
      Premiérka mu pripomenula, že vzhľadom na stav verejných financií zdedený po predchádzajúcej vláde musí súčasný kabinet prioritne vyriešiť pokrytie v rozpočte chýbajúcich 4 až 5 miliárd eur. Šetriť sa preto musí vo všetkých rezortoch, zároveň sa však budú zostávajúce zdroje presúvať na prioritné oblasti, medzi ktoré patrí aj rozvoj verejnej infraštruktúry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies