Ekonomika KĽDR vlani po rokoch vzrástla, a to o 0,8 %

NETKY.SK • 8 Júl 2012, 23:48 • 2 min
Ekonomika KĽDR vlani po rokoch vzrástla, a to o 0,8 %

Ekonomika KĽDR vlani po rokoch vzrástla, a to o 0,8 % - Svet Severokórejská umierajúca ekonomika zaznamenala vlani zriedkavý rast, za ktorý vďačí dobrej úrode a oživeniu výstavby v hlavnom meste Pchjongjang. Napriek tomu zostáva komunistická Kórea jednou

slovakia

left justify in out

img

Severokórejská "umierajúca" ekonomika zaznamenala vlani zriedkavý rast, za ktorý vďačí dobrej úrode a oživeniu výstavby v hlavnom meste Pchjongjang. Napriek tomu zostáva komunistická Kórea jednou z najchudobnejších a najmenej rozvinutých krajín sveta.
      Podľa odhadu centrálnej banky v susednej Južnej Kórei sa hrubý domáci produkt (HDP) izolovanej severokórejskej republiky minulý rok zvýšil, druhýkrát v priebehu šiestich rokov, a to o 0,8 %.
      Hospodárstvo Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) začalo upadať po kolapse svojho "patróna" Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov minulého storočia. Ekonomika KĽDR je tak teraz závislá najmä od Číny. Okrem toho medzinárodné sankcie proti komunistickej Kórei pre jej kontroverzný jadrový program, izoláciu krajiny ešte prehlbujú.
      Aj napriek zriedkavému rastu hospodárstva v minulom roku bol priemerný príjem KĽDR na obyvateľa vlani nižší ako 1200 USD (969,54 eura). Inými slovami, HDP komunistickej Kórey nedosiahol ani 3 % HDP susednej Juhokórejskej republiky. Motorom jej zriedkavého vlaňajšieho rastu bolo najmä poľnohospodárstvo, rybolov a lesníctvo, ktoré vlani zvýšili svoj výkon o 5,3 %. Aj stavebný priemysel KĽDR minulý rok vzrástol o 3,9 %, a to vďaka výstavbe nových bytov a modernizácii bývania v Pchjongjangu pri príležitosti 100. výročia narodenia zakladateľa štátu, diktátora Kim Ir-sena.
      KĽDR oficiálne údaje o výkone svojho hospodárstva nezverejňuje a juhokórejská centrálna banka pri svojom odhade vychádza z dát, ktoré zozbierali odborníci zo súkromných inštitútov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona