Ekonomika eurozóny vykazuje známky zotavovania

NETKY.SK • 5 Február 2013, 12:43 • 2 min
Ekonomika eurozóny vykazuje známky zotavovania

Ekonomika eurozóny vykazuje známky zotavovania - Svet Ekonomika eurozóny mení smer a odráža sa od dna smerom nahor. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na spresnené výsledky prieskumu agentúry Markit medzi podnikateľmi zo súkromného sektora eu

slovakia

left justify in out

img

Ekonomika eurozóny mení smer a odráža sa od dna smerom nahor.

Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na spresnené výsledky prieskumu agentúry Markit medzi podnikateľmi zo súkromného sektora eurozóny.

Kombinovaný index nákupných manažérov (PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšej aktivity výrobného sektora aj sektora služieb eurozóny, sa v januári vyšplhal na 10-mesačné maximum 48,6 bodu z decembrových 47,2 bodu. Spresnený januárový PMI je dokonca vyšší ako 48,2 bodu, ktoré mal dosiahnuť podľa rýchleho odhadu.

Hodnota indexu sa síce drží stále pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného sektora od jej poklesu, ale už tri mesiace sa vytrvalo zvyšuje.

Súkromný sektor sa pritom podieľa takmer dvoma tretinami na výkone ekonomiky eurozóny. Prieskum Markit však odhalil aj znepokojujúce prehlbovanie rozdielov medzi výkonom nemeckej a francúzskej ekonomiky.

Podľa Chrisa Williamsona, hlavného analytika Markit, januárové výsledky prieskumu jasne ukázali, že hospodárstvo eurozóny sa ako celok začína "uzdravovať". Ale rozdiely medzi vývojom nemeckej a francúzskej ekonomiky sú najvýraznejšie od začiatku prieskumov v roku 1998.

Hodnota nemeckého kombinovaného PMI totiž v januári vzrástla, najstrmšie od augusta 2009 a dosiahla najvyššiu úroveň od júna 2011. Na druhej strane PMI francúzskeho súkromného sektora sa prepadol ešte hlbšie ako PMI problematického Španielska a Talianska.

Z prieskumu Markit ďalej vyplýva, že spresnený januárový PMI dominantného sektora služieb eurozóny prekonal rýchly odhad a vzrástol na 48,6 bodu, namiesto na 48,3 bodu, z decembrových 47,8 bodu.

Analytici predpovedajú, že hrubý domáci produkt eurozóny v poslednom štvrťroku 2012 pravdepodobne klesol o 0,4 % a v tomto, 1. kvartáli 2013 bude stagnovať.

Ale podnikatelia zo sektora služieb, ktorý zahŕňa celú škálu firiem, od bánk po reštaurácie, sú optimistami čo sa týka ďalšieho vývoja. Svedčí o tom rast indexu ich očakávaní, ktorý sa v januári vyšplhal na 56,4 bodu z 52,5 bodu v decembri.

Aj pre továrne v eurozóne bol január najlepším mesiacom za takmer rok. Napriek tomu firmy v menovej únii pokračujú v prepúšťaní. Miera nezamestnanosti v eurozóne dosiahla decembri 11,7 %.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies