Ekonomika eurozóny stále čelí rizikám, patrí k nim aj možný spor s USA

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Ekonomika eurozóny stále čelí rizikám, patrí k nim aj možný spor s USA

FRANKFURT NAD MOHANOM - Ekonomika eurozóny naďalej čelí "rizikám a neistotám" a jedným z nich je hroziaci obchodný konflikt so Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v stredu prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

 

Zároveň dodal, že čo sa týka prípadného ukončenia opatrení banky na podporu ekonomiky, bude najskôr potrebný výraznejší rast spotrebiteľských cien.

 

Podľa Draghiho "jednoznačnou podmienkou" na to, aby ECB ukončila svoj program nákupu dlhopisov, je vyššia miera inflácie, nie rastu, pričom riziká stále pretrvávajú. Dodal, že jedným z nich je prípadný vlečúci sa obchodný konflikt s USA. Ten by mohol poškodiť rast ekonomiky aj vývoj inflácie. Napätie medzi eurozónou a USA vzrástlo po tom, ako americký prezident Donald Trump oznámil zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka vo výške 25 %, respektíve 10 %.

 

Draghi na konferencii na pôde Goetheho univerzity vo Frankfurte nad Mohanom povedal, že prvotné účinky amerických dovozných ciel by nemali byť výrazné. Upozornil ale, že "neskôr to už môže byť podstatne vážnejšie," ak Európska únia odpovie odvetnými opatreniami a následne sa obmedzenia rozšíria na ďalšie kategórie tovarov.

 

Eskalácia konfliktu by potom mohla zasiahnuť podnikateľskú dôveru a investície.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona