Ekonomika eurozóny bude pokračovať v miernom oživovaní

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 17:09 • 2 min
Ekonomika eurozóny bude pokračovať v miernom oživovaní

FRANKFURT NAD MOHANOM - Oživovanie ekonomiky eurozóny bude pokračovať, avšak len miernym tempom.

slovakia

left justify in out

Ochladenie rozvíjajúcich sa trhov a posilnenie eura totiž bránia výraznejšej expanzii, uviedla Európska centrálna banka (ECB) vo svojej aktuálnej správe o ekonomike eurozóny. Informovala o tom agentúra RTTNews.

 

"Zotavovanie ekonomiky eurozóny pokračuje, aj keď sa na začiatku roka ukázali signály spomalenia rastu z dôvodu zhoršenia externého prostredia," uvádza sa v správe ECB. Banka očakáva, že jej menová politika a jej pozitívny vplyv na finančné podmienky rovnako ako mierne expanzívne fiškálne politiky a pozitívny vplyv prijatých štrukturálnych reforiem budú naďalej podporovať domáci dopyt.

 

Nízke ceny ropy by mali byť dodatočným stimulom pre reálne disponibilné príjmy domácností a ziskovosť firiem, to znamená aj pre súkromnú spotrebu a investície, uviedla ECB.

 

Oživovanie ekonomiky eurozóny bude podľa ECB pokračovať, aj keď ho brzdia slabé rastové vyhliadky rozvíjajúcich sa trhov, volatilné finančné trhy, nevyhnutné korekcie bilancie v mnohých sektoroch a pomalé tempo realizácie štrukturálnych reforiem.

 

ECB vo svojich posledných makroekonomických prognózach predložených začiatkom tohto mesiaca znížila predpoveď rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku na 1,4 % z 1,7 % a v budúcom roku na 1,7 % z 1,9 %. V roku 2018 by sa hrubý domáci produkt (HDP) mal zvýšiť o 1,8 %.

 

Banka tiež výrazne skresala inflačnú prognózu pre tento rok na 0,1 % z 1 %. Na budúci rok by sa spotrebiteľské ceny v eurozóne mali zvýšiť o 1,3 % a nie o 1,6 %. ECB v roku 2018 počíta s infláciou na úrovni 1,6 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies