Ekonomika Číny vzrástla minulý rok o 7,8 %, bol to najpomalší rast od roku 1999

NETKY.SK • 18 Január 2013, 08:20 • 2 min
Ekonomika Číny vzrástla minulý rok o 7,8 %, bol to najpomalší rast od roku 1999

Ekonomika Číny vzrástla minulý rok o 7,8 %, bol to najpomalší rast od roku 1999 - Svet Čínska ekonomika vzrástla vo 4. štvrťroku minulého roka medziročne o 7,9 %, čo znamená prvé zrýchlenie po siedmich kvartáloch spomaľovania tempa rastu.

slovakia

left justify in out

img

Čínska ekonomika vzrástla vo 4. štvrťroku minulého roka medziročne o 7,9 %, čo znamená prvé zrýchlenie po siedmich kvartáloch spomaľovania tempa rastu. Na porovnanie, za 3. kvartál dosiahol medziročný rast 7,4 %. Za celý rok však zaznamenal hrubý domáci produkt (HDP) najslabší výsledok od konca 90. rokov. Uviedol to dnes čínsky štatistický úrad. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
      Výsledok za posledný kvartál minulého roka viedol k celkovému rastu HDP za rok 2012 o 7,8 %. To znamená najslabšie ročné tempo rastu ekonomiky od roku 1999. Výsledky boli však stále o niečo lepšie než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí počítali s rastom HDP za 4. štvrťrok o 7,8 % a za celý rok 2012 o 7,7 %.
      "Záver roka bol relatívne silný, no o mimoriadnom oživení sa hovoriť nedá," povedal ekonóm Ken Peng z banky BNP Paribas. Ekonómovia zatiaľ počítajú tento rok s rastom okolo 8 %, prípadne tesne nad touto hranicou, no upozorňujú, že situácia sa môže zmeniť v prípade nepriaznivého vývoja v obchode, alebo ak vláda nebude pokračovať v podpore ekonomiky. S rastom nad 8 % počíta aj Svetová banka, aj keď tento týždeň znížila pôvodný odhad tempa rastu čínskej ekonomiky z 8,6 % na 8,4 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies