Automatizácia v Británii zväčší ekonomiku, ale zrejme zničí milióny pracovných miest

NETKY.SK • 28 December 2017, 12:39 • 2 min
Automatizácia v Británii zväčší ekonomiku, ale zrejme zničí milióny pracovných miest

BRATISLAVA - Do roku 2030 môže automatizácia zvýšiť britský HDP až o 10 %. V niektorých odvetviach však hrozí, že vymaže väčšinu pracovných miest.

slovakia

left justify in out

Podľa britského Inštitútu pre výskum verejnej politiky (IPPR) by automatizácia mohla do roku 2030 zvyšovať produktivitu v krajine o 0,8 až 1,4 percenta ročne a tak zväčšiť britský hrubý domáci produkt o 10 percent.

 

Inštitút však upozornil, že v najbližších desaťročiach sa s oveľa väčšou pravdepodobnosťou zrušia menej kvalifikované pracovné miesta a iba pracovníci s vyššou kvalifikáciou si dokážu žiadať lepšie mzdy. Informuje o tom BBC.

Podľa IPPR je najviac ohrozeným sektorom veľkoobchod a maloobchod, kde automatizácia môže nahradiť až 65 percent pracovných miest. Nasledujú doprava, kde pre automatizáciu môže zaniknúť 63 percent džobov, a spracovateľský priemysel, v ktorom je ohrozených 58 percent pracovných pozícií.

 

"Naša analýza ukazuje, že za prácu, ktorá môže byť automatizovaná, sa každý rok vyplácajú mzdy v sume 290 miliárd libier," povedala výskumníčka Carys Robertsová. Veľkú časť tejto sumy podľa nej po zavedení automatizácie absorbuje zvýšenie platov a vytvorenie nových pracovných miest, ale podstatná časť by sa mohla presunúť z miezd do ziskov.

Britské ministerstvo pre podnikanie, energetiku a priemyselnú stratégiu však upokojuje. Vo vyhlásení uviedlo, že trh práce Veľkej Británie je "odolný a diverzifikovaný" a pokrok v technológiách pomáha "prinášať nové pracovné miesta." "Vláda je zaviazaná k tomu, aby zabezpečila, že Veľká Británia bude schopná využiť príležitosti a prekonať prekážky, ktoré existujú v tejto oblasti," uvádza ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies