Ekonomický trh už absorboval Renziho rezignáciu, rizikom sú naďalej banky

NETKY.SK • 5 December 2016, 16:10 • 2 min
Ekonomický trh už absorboval Renziho rezignáciu, rizikom sú naďalej banky

RÍM - Rezignáciu talianskeho premiéra Mattea Renziho už finančné trhy absorbovali. Presvedčení sú o tom analytici. Podľa nich však môže byť vývoj v krajine neistý. Rizikom je najmä vypísanie možného referenda o vystúpení z únie či oslabený bankový sektor.

slovakia

left justify in out

Premiér sa rozhodol odstúpiť z funkcie po tom, ako Taliani v plebiscite odmietli návrhy ústavných reforiem. "Vyzerá to tak, že trh si veľmi nerobí z výsledku hlasovania ťažkú hlavu. Kľúčová otázka týchto dní bude naopak to, či euro bude pokračovať v ďalšom posilňovaní. Ak nie, bude tu až do štvrtkového (8. 12.) zasadnutia Európskej centrálnej banky (ECB) veľké riziko konsolidácie," skonštatoval menový stratég Saxo Bank John Hardy.

 

Ako však uviedol, už vo štvrtok by mohla ECB rozhodnúť o rozšírení programu kvantitatívneho uvoľňovania a taktiež naznačiť posunu doby jeho ukončenia. "Pri pohľade na Taliansko nateraz nemožno s istotou povedať, čo bude nasledovať. Či ide len o problém Talianska, alebo má problém aj Európska únia. Nateraz však nie sme, a ani nebudeme svedkami žiadnej drámy. Úradnícka vláda totiž bude pravdepodobne vymenovaná s platnosťou až do najbližších volieb naplánovaných na rok 2018," predpokladá Hardy.

 

Rozšírenie programu kvantitatívneho uvoľňovania očakáva aj analytik spoločnosti Fidelity David Simmer. "Očakávame rozšírenie programu najmenej na ďalších šesť mesiacov. Vyššia neistota na trhu podporí tzv. holubičiu pozíciu Rady guvernérov ECB," očakáva Simmer.

 

Rizikom však môže byť možné vypísanie referenda o vystúpení krajiny z únie. Hardy však nie je až taký skeptický. "Všetci teraz hovoria o riziku z vypísania nového talianskeho referenda o vystúpení z únie, avšak nepredbiehajme. Viac ako dve tretiny opýtaných Talianov si totiž chcú ponechať spoločnú menu," upozornil Hardy.

 

To ale na druhej strane podľa neho nebráni vypuknutiu bankovej krízy a novej európskej politickej krízy. "Tiež to nerieši dve zásadné a navzájom súvisiace otázky, akými sú banky škrípajúce zubami a neznesiteľne vysokú dlhovú záťaž štátov," dodal Hardy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona