Ekonomický rast SR začal spomaľovať, do konca roka sa už nezrýchli

NETKY.SK • 6 September 2012, 10:50 • 2 min
Ekonomický rast SR začal spomaľovať, do konca roka sa už nezrýchli

Ekonomický rast SR začal spomaľovať, do konca roka sa už nezrýchli - Slovensko Rast slovenskej ekonomiky sa počas 2. štvrťroka 2012 spomalil oproti vlaňajšku o 1,8 percentuálneho bodu.

slovakia

left justify in out

imgRast slovenskej ekonomiky sa počas 2. štvrťroka 2012 spomalil oproti vlaňajšku o 1,8 percentuálneho bodu. Objem hrubého domáceho produktu v tomto období medziročne narástol v bežných cenách o 3,8 % na 17,849 miliardy eur. "Aj v 2. štvrťroku pokračoval hospodársky rast Slovenska, aj keď dynamika rastu sa oproti predchádzajúcim obdobiam zreteľne spomalila," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová.
      Ekonomicky rast bol v 2. štvrťroku ovplyvnený najmä rastom zahraničného obchodu. Podľa generálneho riaditeľa sekcie makroekonomických štatistík ŠÚ SR Františka Bernadiča zaznamenal aj počas 2. štvrťroka 2012 pomerne vysoké čísla export automobilového priemyslu. "Pri celkovom poklese domáceho dopytu, pričom poklesli všetky jeho zložky, sa dá povedať, že to bol zahraničný dopyt a ešte konkrétnejšie čistý vývoz, ktorý bol ťahúňom tejto ekonomiky," zdôraznil Bernadič.
      Vývoz výrobkov a služieb sa zvýšil o 8,9 %, čo však znamená pokles o 4,2 percentuálneho bodu oproti 2. štvrťroku 2011. Vzrástol aj dovoz výrobkov a služieb o 3,2 %. Domáci dopyt sa znížil o 1,6 % čo bolo v rozhodujúcej miere spôsobené poklesom tvorby hrubého kapitálu o 4,6 % a konečnej spotreby verejnej správy o 2,1 %. Znížila sa aj konečná spotreba domácností o 0,3 %.
      Podľa Bernadiča sa dá na základe viacerých ukazovateľov predpokladať, že dynamika rastu slovenskej ekonomiky sa do konca tohto roku nezačne zvyšovať, skôr naopak. "Predpokladáme, že Slovensko by sa nemalo dostať na úroveň nejakej recesie, ale v každom prípade si myslíme, že dynamika rastu HDP bude do konca roku klesať," dodal Bernadič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies