Ekonomický poradca nemeckej vlády navrhuje odpustenie polovice gréckych dlhov

NETKY.SK • 9 Január 2015, 13:37 • 2 min
Ekonomický poradca nemeckej vlády navrhuje odpustenie polovice gréckych dlhov

BERLÍN/VIEDEŇ - Berlínsky ekonóm a poradca vlády Marcel Fratzscher navrhuje odpustiť Grécku polovicu jeho dlhov.

slovakia

left justify in out

"Mali by sme pristúpiť na diskusiu o reštrukturalizácii dlhov," povedal šéf Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW). S odvolaním sa na jeho rozhovor pre rakúsku televíziu ORF o tom informoval denník Handelsblatt.
     

Ak bude Grécko pripravené pokračovať v reformách, malo by sa zvážiť zníženie jeho dlhov o polovicu, čo znamená odpísanie približne 120 miliárd eur. Najviac by to pocítilo Nemecko ako najväčší veriteľ Grécka a muselo by odpísať 40 až 50 miliárd eur.
     

Európska centrálna banka (ECB) znížiť zadlženosť krajiny nemôže. "Ak by akákoľvek centrálna banka reštrukturalizovala štátne dlhy, porušila by tým európsku legislatívu aj európske zmluvy. Zmluvy to hovoria veľmi jasne," povedal člen predstavenstva ECB Benoit Coeure.
     

Grécko bude 25. januára voliť nový parlament. Podľa prieskumov verejnej mienky vedie ľavicová strana Syriza, no jej predseda Alexis Tsipras odmieta pokračovať v reformách, ktoré boli podmienkou pre finančné injekcie v hodnote 240 miliárd eur. Po zvolení chce s európskymi partnermi a Medzinárodným menovým fondom rokovať o odpustení dlhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies