Ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta je Hongkong

NETKY.SK • 7 Október 2014, 11:31 • 2 min
Ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta je Hongkong

BRATISLAVA - Ekonomicky najslobodnejšou krajinou na svete zostáva Hongkong. Na konci tabuľky sa umiestnili Konžská republika a Venezuela.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa v rebríčku ekonomickej slobody umiestnilo na 45. mieste spomedzi 152 porovnávaných krajín. "Hodnotenie Slovenska sa oproti poslednému porovnávanému roku zhoršilo o 0,12 bodu, čo sa prejavilo poklesom o deväť miest v porovnaní s predošlým rokom," informovala Nadácia F. A. Hayeka, ktorá spolupracuje na zostavovaní rebríčka Indexu ekonomickej slobody. Ekonomická sloboda Slovenska bola porovnateľná napríklad s Portugalskom, ktoré obsadilo 43. priečku, či Lotyšskom na 44. priečke. Rating ekonomickej slobody Slovenska dosiahol 7,34 bodu z desiatich možných. Rating ekonomicky najslobodnejšieho Hongkongu pritom dosiahol 8,98 bodu. 

 

Najlepšie umiestnenie dosiahlo Slovensko v oblasti menovej stability. V tomto ukazovateli sa Slovensko umiestnilo na 22. priečke. Vysoké bodové hodnotenie získalo Slovensko aj za slobodu medzinárodného obchodu, kde skončilo na 29. mieste. Naopak, najhoršie hodnotenie Slovensko získalo v oblasti obchodných regulácií, kde obsadilo 136. miesto. 

 

Index ekonomickej slobody každoročne porovnáva 42 rozličných ukazovateľov v piatich oblastiach a na ich základe zostavuje rebríček krajín podľa rozsahu ekonomickej slobody v nich. Rebríček zostavilo 75 mimovládnych organizácií z celého sveta, združených pod hlavičkou Economic Freedom Network, pod vedením kanadského Fraser Institute. Slovenským partnerom pri zverejňovaní Indexu je Nadácia F. A. Hayeka za podpory nemeckej nadácie Friedrich Naumann Stiftung. 

 

Rebríček vychádza z dostupných údajov porovnateľných pre všetky hodnotené krajiny. Keďže takéto údaje sú dostupné len historicky, rebríček zobrazuje stav, ktorý v jednotlivých krajinách sveta platil na konci roka 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies