Ekonomické nepokoje uberajú z mieru vo svete

NETKY.SK • 26 Máj 2011, 10:10 • 2 min
Ekonomické nepokoje uberajú z mieru vo svete

Ekonomické nepokoje uberajú z mieru vo svete - Svet Pre sociálne nepokoje je už tretí rok po sebe vo svete menej mieru a ekonomické napätie naznačuje stúpajúce riziká v Číne, informoval dnes vo svojej výročnej správe merajúcej stav mieru vo svete - Globál

slovakia

left justify in out

Pre sociálne nepokoje je už tretí rok po sebe vo svete menej mieru a ekonomické napätie naznačuje stúpajúce riziká v Číne, informoval dnes vo svojej výročnej správe merajúcej stav mieru vo svete - Globálny mierový index 2011 - Inštitút pre ekonómiu a mier (IEP) v austrálskom Sydney.
      Globálny mierový index sleduje 23 ukazovateľov od výdavkov na armádu cez úroveň kriminality až po konflikty so susednými krajinami a rešpektovanie ľudských práv. Tento rok ukázal, že jadrom sociálnych nepokojov vrátane Arabskej jari sú ekonomické faktory.
      Stúpajúce ceny potravín pomohli vyvolať povstania v Egypte, Tunisku a inde a niektoré z nich viedli k vážnemu krviprelievaniu, zatiaľ čo reštriktívne opatrenia v Európe prinútili ľudí vyjsť protestovať do ulíc.
      Globálny mierový index však zaznamenal aj niekoľko pozitívnych trendov. Napriek konfliktom v Pobreží Slonoviny a Líbyi a cezhraničnému napätiu medzi Severnou a Južnou Kóreou sú vojny medzi štátmi čoraz menej bežné a vzťahy medzi krajinami sa zlepšujú.
      "Dramatické zmeny, ktoré sledujeme tento rok, nevyvolala vojna medzi krajinami, ale konflikt medzi občanmi a ich vládami," uviedol Steve Killelea, zakladateľ IEP.
      Riadiaca sila týchto zmien je čiastočne spojená s finančnou krízou a tiež s nárastom cien potravín, dodal.
      Bývalý austrálsky podnikateľ Killelea, ktorý vytvoril pred piatimi rokmi globálny mierový index, zdôrazňuje, že je potrebné sledovať vývoj v Číne. Ak by sa jej ekonomika v nadchádzajúcich rokoch spomalila, vypuknú tam násilné nepokoje. Čína nemôže donekonečna rásť a keď sa rast spomalí, bude čeliť vážnym problémom, dodal.
      Na čele rebríčka globálneho mierového indexu sa ocitol tento rok Island - len tri roky po tom, ako jeho finančná kríza zničila jeho banky a vyvolala vážne nepokoje.
      Dobre sa umiestnili aj Japonsko a Nový Zéland, napriek prírodným katastrofám, ktoré ich vlani postihli. Írsko zaznamenalo maličký rast nepokojov v dôsledku problémov eurozóny, pokračoval Killelea. A pripomenul, že dobre fungujúce vlády, relatívne homogénne spoločnosti, spravodlivá distribúcia bohatstva, dobré stredoškolské vzdelávanie a sloboda tlače patria medzi najvýznamnejšie faktory pre zaručenie mieru. "Krajiny s takýmto usporiadaním sú oveľa schopnejšie adaptácie, sú schopné v ťažkých časoch ťahať za jeden povraz," povedal pre agentúru Reuters. A dodal, že v Číne mnohé z týchto faktorov chýbajú.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies