Ekonomická sloboda na Slovensku je najhoršia v rámci strednej Európy

NETKY.SK • 14 Január 2014, 13:35 • 2 min
Ekonomická sloboda na Slovensku je najhoršia v rámci strednej Európy

BRATISLAVA - Ekonomická sloboda na Slovensku sa medziročne zhoršila a krajina si v rámci svetového rebríčka pohoršila o 15 priečok. SR sa tak umiestnila na 57. mieste, pričom ide o najhorší výsledok v rámci krajín strednej Európy.

slovakia

left justify in out

"Tento výsledok tak úplne zmazal minuloročné zlepšenie o 9 miest a potvrdil náš výhľad v kontexte konsolidačných opatrení, ktoré súčasná vláda zaviedla po svojom nástupe," informovala Nadácia F. A. Hayeka na základe údajov americkej nadácie Heritage a denníka Wall Street Journal.

Rebríček bol zostavený na základe údajov za rok 2012, pričom ich zber bol ukončený v septembri 2013. Horšie umiestnenie SR pripísali tvorcovia rebríčka zvýšeniu daní, nárastu štátneho dlhu a negatívnym zmenám v zákonníku práce. Nižšia flexibilita trhu práce je totiž jednou z hlavných príčin vysokej nezamestnanosti. Na horšie hodnotenie však mala vplyv aj vysoká úroveň korupcie. "Za najväčší problém nášho súdnictva tvorcovia Indexu označili zastrašovanie sudcov a hromadenie nevybavených súdnych sporov," skonštatovala nadácia.

Medzi krajinami strednej Európy sa Slovensko tento rok umiestnilo najhoršie. Lepšiu pozíciu obsadilo aj Maďarsko, ktoré si pohoršilo len o tri priečky a skončilo na 51. mieste. Ostatné krajiny z regiónu si v porovnaní s predchádzajúcim rokom polepšili. Najlepšie sa umiestnilo Rakúsko na 24. mieste, za ním Česká republika na 26. priečke a Poľsko na 50. pozícii.

Najslobodnejšou ekonomikou sveta sa stal aj tento rok Hongkong, ktorý si 1. miesto udržiava od roku 1995. V prvej päťke rebríčka sa umiestnili ešte Singapur, Austrália, Švajčiarsko a Nový Zéland. Celková miera slobody vo svete je podľa nadácie po piatich rokoch krízy opäť na vzostupe a dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 20 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies