Ekonomická nálada sa v marci zlepšila

NETKY.SK • 30 Marec 2023, 14:0 • 2 min
Ekonomická nálada  sa v marci zlepšila

Bratislava - Ekonomická nálada na Slovensku sa v marci 2023 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zlepšila. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) sa medzimesačne zvýšil o tri body a dosiahol úroveň 90,4. K priaznivému vývoju indikátora došlo najmä vplyvom optimistickejších hodnotení podnikateľov v priemysle a u spotrebiteľov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku bola marcová hodnota IES nižšia, a to o 5,3 bodu. Za dlhodobým priemerom zaostáva o 11,6 bodu. Indikátor dôvery v priemysle (sezónne upravený) dosiahol v marci úroveň -6,3, v porovnaní s februárom vzrástol o 8,4 bodu, čo je najväčší medzimesačný nárast za posledný rok. Zvýšenie priemyselnej produkcie očakávajú najmä v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii, ale aj vo výrobe kovov a kovových výrobkov. Zlepšenie celkovej úrovne objednávok zaznamenali hlavne vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, strojov a zariadení inde nezaradených a vo farmaceutickom priemysle. Pokles zásob hotových výrobkov avizujú najmä vo výrobe dopravných prostriedkov. Indikátor dôvery v službách (sezónne očistený) sa v marci v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 2,7 bodu na hodnotu -1. Pokles sa zaznamenal v podnikateľskej situácii a dopyte. Zatiaľ čo v podnikateľskej situácii za posledné tri mesiace došlo k zhoršeniu predovšetkým v doprave a skladovaní či v informáciách a komunikácii, pokles dopytu zaznamenali najmä v ubytovacích a stravovacích službách a tiež v odborných, vedeckých a technických činnostiach. Indikátor dôvery v obchode bol v marci na úrovni 7,3, čo je najnižšia hodnota za posledné dva roky. Pod pokles o 3,7 bodu sa podpísali pesimistickejšie hodnotenia trendu podnikateľských aktivít, najmä v maloobchode s pohonnými látkami a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov, ako aj negatívnejšie hodnotenia očakávanej zamestnanosti. Sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve zostal v marci na úrovni predchádzajúceho mesiaca, teda na úrovni -8,5. Nepriaznivý vývoj celkovej úrovne objednávok bol eliminovaný priaznivým hodnotením očakávanej zamestnanosti, a to najmä v podnikoch uskutočňujúcich výstavbu budov. Nálada spotrebiteľov na Slovensku bola v marci najoptimistickejšia za posledných sedem mesiacov. Indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 3,2 bodu na úroveň -30,1. Najviac sa zlepšili hodnotenia očakávanej celkovej hospodárskej situácie. Pozitívnejšie videli spotrebitelia aj vývoj finančnej situácie ich domácností, vývoj nezamestnanosti, ako aj očakávaných úspor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona