Ekológovia odobrili výstavbu nového plynovodu pri Nitre

NETKY.SK • 19 December 2016, 11:48 • 2 min
Ekológovia odobrili výstavbu nového plynovodu pri Nitre

BRATISLAVA - Projekt výstavby zásobníka plynu pri Nitre v katastri obce Golianovo je bližšie k realizácii. Ekológovia z ministerstva životného prostredia totiž súhlasili s výstavbou prepojovacieho plynovodu, ktorý má spojiť kompresorovú stanicu v Ivanke pri Nitre s plánovaným zásobníkom plynu.

slovakia

left justify in out

„Na základe vyhodnotenia výsledkov procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie súhlasíme s realizáciou prepojovacieho plynovodu,“ informovala sekcia environmentálneho hodnotenia v záverečnom stanovisku.

 

Investor, ktorým je spoločnosť BellGass, ako aj následný užívateľ plynovodu, firma Engas, však musia splniť devätnásť opatrení, ktoré vyplynuli z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Napríklad budú musieť vykonať podrobný inžiniersko-geologický prieskum, tlakovú skúšku celej potrubnej trasy či po uvedení plynovodu do prevádzky porovnať predpokladané výstupy so skutočne dosahovanými hodnotami a zabezpečiť odstránenie prípadných odchýlok.

 

Výstavba prepojovacieho plynovodu by si mala vyžiadať zhruba osem miliónov eur. Podľa projektovej dokumentácie bude plynovod prechádzať katastrami obcí Golianovo, Mojmírovce, Veľká Ves a Veľký Cetín. S výstavbou prepojovacieho plynovodu s dĺžkou zhruba 13 kilometrov by sa malo začať začiatkom budúceho roka. O rok neskôr by mal byť plynovod už realitou.

 

Nový podzemný zásobník plynu by mal mať objem do 1,5 miliardy metrov kubických. Ministerstvo hospodárstva SR už pred zhruba ôsmimi rokmi odobrilo realizáciu spomínaného zásobníka. Až v tomto roku sa však začali reálne kroky, ktoré by mali viesť k jeho výstavbe. Vo februári tohto roka obec Golianovo vydala v súvislosti s projektom zásobníka plynu oznámenie o začatí územného konania. Návrh na vydanie územného rozhodnutia podala spoločnosť Engas, ktorej spoločníkmi sú dve firmy registrované na Malte a dve české spoločnosti Kukburg Holding a E-Invest Group. Následne spoločnosť BellGass predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie svoj investičný zámer na výstavbu prepojovacieho plynovodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona